Az USA érdekét szolgálja egy elhúzódó jemeni háború

Az USA érdekét szolgálja egy elhúzódó jemeni háború

A húszi Ansarullah Mozgalom szóvivője szerint az USA számára kifejezetten előnyös a Jemen elleni szaúdi háború elhúzódására.

Mohammed Abdulsalam kifejtette, hogy a napi szintű szaúdi bombázások – a tengeri blokáddal együtt – súlyosbították a válságot és megnehezítették a tárgyalásokat a háborúzó pártok között.

A libanoni székhelyű al-Akhbar napilapnak adott exkluzív interjújában a szóvivő bírálta Washingtont a legutóbbi ENSZ-közvetítéssel Svájcban tartott béketárgyalások kudarcáért is.

“Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy egy elhúzódó válság Jemenben előnyös lenne a saját érdekei számára Szíriában, és általában véve a Közel-Keleten” – nyilatkozta Abdulsalam.

“Ráadásul az ENSZ felismerte, hogy hiábavalóak az arra tett erőfeszítések, hogy véget vessenek a Jemenben lévő válságnak, mert az ország elleni agresszió változatlanul folytatódik”- hangsúlyozta a szóvivő.

Hírdetés

Abdulsalam kiemelte, hogy Jemenben számos pontban kell megállapodásra jutniuk a háborúzó feleknek, amelyekből a legfontosabb egy új alkotmány és egy új kormány felállítása.

A múlt hónapban Abdulsalam azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy Jemen déli részén pusztító terrorista csoportokat finanszíroz és támogat.

Hozzátette, hogy a szaúdi légitámadások segítenek továbbá az al-Kaidához és a Daeshez csatlakozott terroristáknak, hogy megvessék a lábukat és terjeszkedjenek az észak-jemeni tartományokban.

A rijádi rezsim 2015. márciusában kezdte meg a Jemen elleni offenzívát, állításuk szerint azért, hogy eltöröljék a húszik Ansarullah Mozgalmát és visszaállítsák Hadi uralmát, aki Szaúd-Arábia hű szövetségesének számít.

A Szaúd-Arábia által indított háború kezdete óta több mint 8300 jemeni vesztette életét és legalább 16015 ember sebesült meg, de a földdel tették egyenlővé az elszegényedett ország szociális és más létesítményeit, mint a kórházakat, iskolákat, gyárakat és elpusztították a civil infrastruktúra jelentős részét.

Orientalista.hu – (Press Tv, persianews.vcp.ir)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »