Az USA ellopta, vagy “megóvta” a Szent Koronát?

Kerry volt amerikai külügyminiszter 2015-ben azt nyilatkozta, hogy az USA „megóvta” a Szent Koronát, amikor a háború végén az USA-ba vitték, és 1978-ig nem adták vissza.

Szerintünk ellopták és politikai nyomásgyakorlásra használták.

„Barack Obama elnök akkortájt és az Egyesült Államok polgárai nevében közleményben gratulált Magyarország népének a Szent István napi megemlékezés alkalmából John Kerry amerikai külügyminiszter.

Ma felidézzük és tisztelgünk Magyarország gazdag történelme és a nagy egyesítő, I. István király előtt. Az Egyesült Államok büszke arra, hogy lerótta tiszteletét az ő öröksége előtt azáltal, hogy megóvta Szent István koronáját a magyar nép nevében a második világháború után.” – írta az amerikai diplomácia vezetője a külügyminisztérium sajtóosztálya által közzétett üdvözletben., írta az MTI.

Az USA a valóságban nem „megóvta” a Szent Koronát, hanem hadizsákmányként elvitte, és betette a páncélba, mondván, hátha jó lesz még valamire.

A magyar koronát nem kellett óvni senkitől, hiszen Magyarországnak volt törvényes kormánya, amelynek vissza lehetett volna adni.

Az USA nem tette pénzzé a koronánkat, hanem politikai nyomásgyakorlásra használta.

Hírdetés

1978-ban az USA vezetése úgy látta, hogy a korona visszaadása megnöveli az USA presztízsét a magyar közvélemény előtt.

Ugyanakkor ezzel erősíteni vélték a magyar vezetés liberális erőinek pozícióit, amelyektől az USA a szocializmus, a Kádár-rendszer, a szocialista országokkal való szövetség gyengítését várta.

Nem véletlen, hogy ezután indult el a Soros Alapítvány is, amely „a nyolcvanas években a rendszerváltás egyik katalizátoraként” működött.

Címlap: Cyrus Vance amerikai államtitkár (balról ) kezet rázott Apró Antallal, az országgyűlés elnökével, a Szent Korona ünnepélyes visszatérésekor, 1978. január 6-án.

Címlap: S4CNEWS

Thürmer Gyula

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Az USA ellopta, vagy “megóvta” a Szent Koronát? appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »