Az USA csak veszíthet egy Oroszországgal szembeni katonai konfliktusban

Az USA csak veszíthet egy Oroszországgal szembeni katonai konfliktusban

Bizonyos körülmények között az Egyesült Államok veszíthet egy, Oroszországgal szembeni európai háborús konfliktusban, írja jelentésében a neves, kaliforniai székhelyű RAND Corporation.

Az anyag, amelyet a RAND Corporation amerikai nonprofit globális elemzéseket végző kutatóközpont állított össze,: “Amerikai katonai képességek és erők egy veszélyes világban” címmel.
A 190 oldalas dokumentum szerint a két ország – Oroszország és Kína katonai technikája annyira fejlett, hogy bizonyos körülmények között behozhatatlan előnyt élvezhetnek az Egyesült Államokkal szemben.

A dokumentum szerzői azt állítják, hogy jelenleg az amerikai fegyveres erők “nem megfelelően képzettek és felkészültek”, különösen éles helyzet esetén.

“Röviden, az Egyesült Államok ambiciózus nemzetbiztonsági stratégiája által megkövetelt katonai hatalom biztosítása, ami soha nem volt könnyű, a közelmúltban jelentősen nagyobb kihívással nézett szembe,” olvasható a jelentésben.
“A szomorú valóság és a fantázia egybeesése egy korlátozott védelmi költségvetés időszakában olyan helyzethez vezetett, amelyben most már messze nem világos, hogy katonai erőink megfelelőek-e a feladatok ellátásához.”

“Szigorú, valós szembesülés téynében, a jelentésben szereplő felmérések azt mutatják, hogy az amerikai haderők, eme valós elemzés mellett, elveszíthetik a következő háborút, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a kínai katonai erőket 2,7: 1 arányban és Oroszországgal 6 : 1,” írja a dokumentum.

Az elemzők szerint a NATO-nak is komoly nehézségekkel kell szembenéznie, ha Oroszország úgy dönt, hogy katonai erővel beköltözik a balti államokba.

Hírdetés

“Röviden, arra a következtetésre jutottunk, hogy a NATO a jelenlegi helyzetében nem képes megvédeni a balti államokat egy határozott, villámgyors orosz támadás ellen” – közli a dokumentum.

Kína miatt az Egyesült Államokban nehéz idők lesznek, amikor megvédik Tajvant, ha Peking választja ketté a szigetvilágot. Emellett Kína az amerikai katonai “fejlesztéseket” tanulmányozva saját stratégiát dolgozott ki erre az eshetőségre.

Az orosz védelmi minisztérium ez év elején elutasította az oroszországi Zapad-2017 katonai gyakorlatról szóló “példátlan hisztériakeltést az európai médiában”, különösen a balti államokban és Lengyelországban.

Orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint a NATO azon állításai, amelyek szerint a Zapad-2017 orosz-belorusz közös katonai rakétagyakorlatok, hamisnak bizonyultak, míg a NATO még mindig nem vonta ki csapatait a balti államokból, írja a TASS.
“A NATO  katonákat küldött Kelet-Európába, az úgynevezett orosz fenyegetésre hivatkozva,  és még azt is elmondták, hogy a Zapad-2017-es orosz-belorusz gyakorlatok célja a balti államokkal szembeni agresszió előkészítése volt”, mondta az orosz vezető diplomata.
“De ezek a vádak egyike sem bizonyult igaznak, mindazonáltal hamisnak bizonyultak, de a csapatok, amelyeket a balti államokba küldtek azért, hogy ellensúlyozzák azt a fenyegetést, amely szerintük a Zapad-2017 fúrók még mindig ott maradtak.”

www.magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »