Az USA bocsánatot kért – Irán elengedte a fogvatartott tengerészgyalogosokat

Az USA bocsánatot kért – Irán elengedte a fogvatartott tengerészgyalogosokat

Az Egyesült Államok bocsánat kérése után Irán szabadon engedte azt a tíz amerikai haditengerészt, akiket előző nap az Iráni Forradalmi Gárda tartóztatott le mivel megsértették az ország felségvizeit.

Az amerikai hadsereg szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a tengerészeknek fogva tartásuk idején bántódásuk esett volna. – közölte az Euronews.

A két  amerikai hajók három kilométerre voltak a Farszi-szigettől, amikor feltartóztatták őket. A sziget a Perzsa(Arab)-öbölben fekszik, félúton Irán és Szaúd-Arábia között, két kilométer mélyen az iráni felségvizekben.

A Forradalmi Gárda ellentengernagya elmondta: a vizsgálatuk végeredménye szerint ez nem ellenséges behatolás volt, amelynek célja kémkedés vagy hasonló művelet lett volna.

Hírdetés

Footage shows moment when US sailors arrested by Iran’s IRGC naval forces Tuesday

Közzétette: Press TV – 2016. január 13.

„A térségbe a navigációs rendszerük hibája miatt jutottak, elismerve, hogy nem tudták, hogy közel voltak az iráni területhez tartozó Farszi-szigethez” – tette hozzá.

Az incidens mindössze néhány nappal a nukleáris megállapodás életbe lépése előtt keltett feszültséget Amerika és Irán között. Amerikai bocsánatkérés után a tengerészeket nemzetközi vizeken engedték el.

Orientalista.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »