Az USA-ban is tervezik az első Bitcoin automatákat

Az USA-ban is tervezik az első Bitcoin automatákat

Kanada után már az USA-ban is tervezik az első Bitcoin automaták üzembe állítását.

Az automaták dollárban fizetnék ki a Bitcoinok értékét. A Robocoin nevű cég tegnap jelentette be, hogy várhatóan még ebben a hónapban üzembe helyezi az első ilyen automatákat Seattle-ben és Austinban. Az automaták a normál pénzautomatákhoz hasonló elven működnének. A felhasználók az azonosítás után tudnák dollárra váltani meglévő Bitcoin-állományukat. Az automatákon keresztül a felhasználók vásárolni is tudnának az internetes devizából. A kanadai Vancouverben már ősz óta működik egy hasonló automata. A hosszabb távú tervek között szerepel az automaták ázsiai és európai bevezetése is.

Hírdetés

A Bitcoin 2008 óta van forgalomban. A normál devizákhoz képest nincs mögötte sem jegybank, sem pedig nemzeti kormány. A Bitcoin tehát nem rendelkezik semmilyen fizikai fedezettel. A legismertebb internetes deviza értéke kizárólag a felhasználók beléje vetett bizalmától függ. Jelenleg egy Bitcoin értéke 630 dollár körül mozog. Az árfolyam ingadozása azonban igen jelentős, hiszen tavaly szeptemberben még csak 150 dolláron jegyezték, míg decemberben már 1000 dollár körül mozgott az árfolyam.

Az elmúlt időben számos jegybank és felügyelet figyelmeztette a felhasználókat a Bitcoin veszélyeire. Az esetleges veszteségek esetén a felhasználók ugyanis teljesen magukra maradnak. Emellett az internetes deviza a bűnözők egyik kedvelt fizetési eszköze is. Az amerikai hatóságok idén januárban vettek őrizetbe két férfit, akik drogkereskedőknek akartak segíteni 1 millió dollár Bitcoinra váltásában. A Bitcoin jövője körüli kérdések egyelőre nyitottak, hiszen amíg a felhasználók megbíznak az értékében, addig biztosított a Bitcoin szárnyalása. A bizalom azonban törékeny dolog, és ha a felhasználók elfordulnak az internetes devizától, akkor könnyedén összedőlhet a törékeny rendszer.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »