Az USA azt ajánlja Orbánnak, hagyja békén a CEU-t

Az USA azt ajánlja Orbánnak, hagyja békén a CEU-t

Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

Orbán Viktor kormányfő reggel a Kossuth rádióban azt mondta, az egyetem sorsa a magyar-amerikai kormányközi tárgyaláson múlik.

„Az Egyesült Államokat aggasztja az a március 28-án Magyarország kormánya által kezdeményezett törvényhozási javaslat, amely új, célzott és terhes szabályozási előírásokat ró a külföldi egyetemekre. Ha elfogadják, a változások hátrányosan fogják érinteni a CEU-t, és ahhoz vezethetnek, hogy bezárják Budapesten” – írta az amerikai szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak. Tudományos kiválósága és a független, kritikus gondolkodás való sokszoros hozzájárulása révén megerősítette Magyarország befolyását és vezető szerepét a térségben – olvasható a közleményben.

Hírdetés

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy „kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét” – írta a közleményében Mark Toner szóvivő.

Orbán szerint csalt az egyetem – a CEU szerint fel sem merül ilyesmi

A CEU pénteken közleményben utasította vissza Orbán Viktor állítását, hogy csalást követne el. Orbán a rádióinterjújában azt mondta: aa csalás az csalás, akárki is követi el. A külföldi diplomát is adó Soros-egyetem maga vallotta be, hogy külföldön nem folytat képzést, ami ellentétes a magyar szabályokkal – mondta a kormányfő.

A Közép-európai Egyetem (CEU) közleményében azt írta, a miniszterelnök kijelentésével ellentétben nincs érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki. Hozzátették: a CEU jogosult, akkreditált arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki, és 25 éve a magyar törvényeket betartva vesz részt a magyar felsőoktatásban, bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis. „A miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemük hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem (CEU)” – jegyezték meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »