Az uratlan óriásország, amit lenyelhet magának Marokkó: így áll Nyugat-Szahara sorsa

Az uratlan óriásország, amit lenyelhet magának Marokkó: így áll Nyugat-Szahara sorsa

2024. 09. 13.

A hatvanas évek óta rendezetlen Nyugat-Szahara sorsa, de a nagyhatalmak mostanra kezdik elfogadni a területet régen megszálló Marokkó uralmát a hatalmas térség fölött.

Nyugat-Szahara Afrika északnyugati partvidékén egy 266 ezer négyzetkilométeres terület, amelynek nagy része marokkói megszállás alatt áll – az egyik utolsó nagy méretű térség, aminek nincs rendezett jogállása a gyarmatosítások kora óta. Hivatalosan az ENSZ Dekolonizációs Bizottságának felügyelete alá tartozik.

Az ENSZ 1960-ban nem autonóm területnek nyilvánította Nyugat-Szaharát, amely addig Spanyolország egyik tartománya volt.

Bár 1976-ban kikiáltotta függetlenségét, 1979-ben Marokkó megszállta területének nagy részét.

A terület nagy része azóta marokkói megszállás alatt áll, amit sem az ENSZ, sem más országok nem ismertek el. 1976-ban alakult meg a Polisario Front, amely először a spanyol gyarmatosítók, majd a marokkói megszállás ellen harcolt. Ők hozták létre a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot, amely 1976-ban kikiáltotta függetlenségét. A marokkói megszállás után a lakosság jelentős része Algériába menekült, ahol megalakult a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság kormánya.

2017-ig egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el hivatalosan Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett. Az Olaszország méretű területen jelenleg 580 ezren élnek.

Hírdetés

Több ország mostanra jelezte: nyitottak arra, hogy elfogadják a terület marokkói megszállását, amennyiben autonóm része lesz a királyságnak. Fontos fejlemény volt, amikor 2020-ban az Egyesült Államok elismerte Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett.

Ezután léptek a térségben érdekelt spanyolok is: a spanyol kormány 2022-ben

elfogadta azt a lehetőséget, miszerint Nyugat-Szahara a Rabat 2007-es javaslatának megfelelően marokkói fennhatóság alatt álló autonóm tartomány legyen.

Madrid üdvözölte, hogy Marokkóval való kapcsolata „új szakaszba” lépett, amely kölcsönös tiszteleten alapul, és mindkét ország stabilitását és területi integritását biztosítja.

A Szaharai Polisario Front mozgalom vezetője – amely a legjelentősebb helyi nemzetiségi mozgalom és a Nyugat-Szahara függetlenségét próbálja elérni – két éve kritizálta Spanyolországot, amiért „radikális fordulatot” vett Nyugat-Szahara ügyében.

Mandiner.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »