Az Úr személyesen jött el hozzám – 175 éves a resicabányai Havas Boldogasszony-templom

Az Úr személyesen jött el hozzám – 175 éves a resicabányai Havas Boldogasszony-templom

A Havas Boldogasszony-templom felszentelésének 175. évfordulóját ünnepelte meg a resicabányai római katolikus közösség november 20-án, Krisztus Király vasárnapján. A szentmisét Pál József Csaba temesvári megyéspüspök celebrálta.

A jelenlegi resicabányai római katolikus templom, amelyet 1847-ben építettek és szenteltek fel, az 1777-ben épült első templom titulusát viseli: Havas Boldogasszony. A templom szerepel Krassó-Szörény megye műemlékeinek listáján, amelyet a román Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma állított össze 2010-ben; orgonáját Richard Wegenstein építette Temesváron 1929-ben.

A liturgia kezdetén a főpásztort Pălie Veniamin főesperes, a közösség plébánosa üdvözölte. Resicabánya tavaly ünnepelte a kohászati ipar megalapításának 250. évfordulóját. Akkor láttuk a fennmaradt dokumentumokban, hogy ennek a közösségnek az első templomát 245 évvel ezelőtt szentelték fel. És ma a 175. évfordulóját ünnepeljük annak, hogy a jelenlegi templom állt és megannyi történetet mesélt el: szomorúságról, könnyekről, de küzdelmekről, kegyelemről és áldásról is – mondta a plébános.

Ezen a napon a resicabányai római katolikus közösséggel együtt ünnepeltek a város ortodox és görögkatolikus lelkipásztorai, valamint számos római katolikus egyházmegyés pap koncelebrált.

Szentbeszédében Pál József Csaba püspök úgy fogalmazott: mindannyian boldogan szolgálunk, hiszen olyan Istenünk van, aki végtelenül szeret minket.

„Úgy érzem, hogy hazajöttem ebbe a templomba, és örvendek, hogy imában és egységben talállak benneteket. Az emberek 175 éve járnak imádkozni ebbe a templomba” – mondotta a főpásztor. Rámutatott: a hit emlékezete, hogy tudom, hogy az Úr személyesen jött el hozzám. Ferenc pápa szerint egyesek spirituális Alzheimer-kórban szenvednek, elfelejtik, mit kaptak az Úrtól.

Hírdetés

Pál József Csaba kiemelte: Ma Krisztus Királyt ünnepeljük. Úgy érezzük, hogy ő kell legyen a lelkünk Őrzője és Királya. Küldetésünk, hogy segítsünk másoknak is találkozni az Úrral, hogy számukra is az életük Királya és Ura legyen. Miben király ő? Pásztorként Király, ő a világmindenség Ura, aki még a kereszten is szeret minket.

A szentmise zenei szolgálatát a plébánia gyermekkórusa, valamint a Harmonia Sacra énekkar látta el Georg Colța vezetésével, orgonán játszott Christine Maria Surdu és Patrick Paulescu.

A liturgia végén a resicabányai egyházközség nevében német nyelven Erwin Josef Țigla, magyar nyelven Cziple Ghünter, román nyelven Monica Bogdănel nővér, a Gondviselés Nővérei kongregáció tagja köszönte meg a főpásztornak a tanítást és a közös ünnepet.

Végezetül Pál József Csaba elevenített fel néhányat a helyi közösséghez fűződő emlékei közül. „Resicabánya szép, mert jószívű emberek, kedves emberek, nyitott emberek lakják” – mondotta a püspök.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »