Az UNRWA vezetőjét megdöbbentette, hogy több ország felfüggesztette a finanszírozást

Az UNRWA vezetőjét megdöbbentette, hogy több ország felfüggesztette a finanszírozást

Az UNRWA vezetőjét megdöbbentette, hogy több ország felfüggesztette a finanszírozást Mészáros Richárd2024. 01. 27., szo – 23:29

Megdöbbenését fejezte az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője, amiért több ország úgy döntött, hogy felfüggeszti a szervezet finanszírozását, miután állítólag tizenkét munkatársuk részt vette a palesztin Hamász izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója az izraeli tájékoztatás után pénteken közölte, hogy azonnali hatállyal felbontotta az UNRWA inkriminált munkatársainak szerződését, valamint vizsgálatot rendelt el „az igazság haladéktalan kiderítése érdekében”.

Hírdetés

Lazzarini szombaton közleményében leszögezte: a döntések a térségben és mindenekelőtt a Gázai övezetben folyó humanitárius munkát akadályozzák.

„Megdöbbentő látni a pénzalapok felfüggesztését az alkalmazottak kis csoportja ellen felhozott vádak miatt, tekintettel a már meghozott intézkedésekre és az ügynökség szerepére, amelytől 2 millió ember túlélése függ” – közölte Philippe Lazzarini, aki döntésük felülvizsgálatára szólította fel az érintett országokat.

Huszonnégy óra leforgása alatt több ország is felfüggesztette az ENSZ-szervezet finanszírozását, elsőként az Egyesült Államok, majd Kanada, Ausztrália, Olaszország, Nagy-Britannia, Finnország, Hollandia és Németország. Svájc tovább információkra vár a döntés meghozatalához.

Az 1949-ben a palesztin menekültek megsegítésére létrehozott szervezetnek 13 ezer munkatársa van a Gázai övezetben – többségükben palesztinok – akik egészségügyi, oktatási, szegénygondozási és szociális szolgáltatásokat nyújtanak. Az ügynökség mintegy 5,9 millió embernek nyújt segítségek, közöttük az 1948-ban elmenekült, illetve elűzött palesztinoknak és a leszármazottaiknak. Az ügynökség Jordániában, Libanonban és a palesztin területeken működik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »