Az ülőmunka tönkreteszi a gerincet. Egy cipősdoboz is sokat segíthet

Az ülőmunka tönkreteszi a gerincet. Egy cipősdoboz is sokat segíthet

Akár egy cipősdoboz is segíthet az ülőmunkát végző embernek a gerincük védelmében. Feltehetjük rá a laptopunkat, hogy megfelelő magasságban legyen, az irodában ülve pedig rátehetjük a lábunkat – tanácsolta Daniela Biščová gyógytornász a TASR TV ZDRAVIE (Egészség) című műsorában.

Szerinte az segít a helyes ülésben, ha szemmagasságban van a laptop képernyője, külső billentyűzeten írunk és megfelelő típusú egeret használunk. „Ha helytelenül, nem megfelelő technikával ülünk, nemcsak a mozgásszervi rendszert és a gerincünket terheljük túl, hanem a test más részeit is” – magyarázta. A szakember szerint a helytelen ülés fejfájást, nyak- és vállfájdalmat, de idővel krónikus problémákat is okozhat.

Biščová szerint a laptoppal való munkavégzés során előnyös, ha harminc percenként legalább egyszer tudunk szünetet tartani és esetleg változtatni az ülés típusán. Mint elmondta, aktívan és passzívan is ülhetünk a széken. Sok irodai széken a háttámla billenő helyzetbe állítható, ami előnyös a hátnak.

„Ilyenkor más izmok is aktiválódnak, például a csípőhajlító, vagy a nagy izom, amely az ágyéki csigolyákból, a medencéből indul ki és a combhoz tapad. Azzal, hogy dolgozunk vele, a vérkeringést és a derekat is egy kicsit könnyítjük, és a keringési rendszert is segítjük”

Hírdetés

– magyarázta.

Egy másik lehetőség az ülőhelyzet megváltoztatására például egy fitlabda. Fontos a szék beállítása, például a karfák az asztal magasságában legyenek, hogy ne emeljék fel a vállunkat. Ha az asztal magassága miatt nem elkerülhető a váll emelése, Biščová szerint érdemes ergonomikus támasztékot tenni a lába alá, vagy akár improvizálni egy cipős dobozzal.

A helyes testtartást tanulhatnánk a kisgyerekektől. „Egy gyerek, ha egészséges, egyenesen ül. Mindent, amit csinál, könnyedén csinál” – mondta Biščová. A gyermek azonban már az óvodában vagy az iskolában találkozhat az első helytelen üléspozícióval. „Ha például nem megfelelő széket választanak nekünk, akkor hajlamosak vagyunk túl magasan ülni és előredőlni, ha pedig alacsonyan ülünk, szintén különféle helytelen sztereotípiákat alakítunk ki” – értékelt Biščová.

Elmondása szerint, ha elhanyagoljuk, hogyan ülünk és dolgozunk hosszú órákon át az íróasztalnál, akkor már az elején feltűnő nehézségek jelentkezhetnek. „Néhány mozgás hirtelen korlátozódik. Abbahagyjuk a teniszezést a barátainkkal. Elkezdünk kerülni bizonyos éttermeket, mert ott kemény székek vannak, és utána bemerevedünk. Ezek már az első jelei annak, hogy szakember segítségére van szükségünk”– zárta Biščová.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »