Az ukránok nem adnak gyógyszert a magyar gyermekeknek – hazánk szállít majd

Az ukránok nem adnak gyógyszert a magyar gyermekeknek – hazánk szállít majd

Kritikus közegészségügyi helyzet alakult ki Kárpátalján az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges immunbiológiai készítmények hiánya következtében, ezért az ukrajnai megye vezetése Magyarországtól kéri, hogy humanitárius segély formájában pótolja a hiányzó vakcinákat – közölte kedden a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

Gyermekek ezrei gyógyszer nélkül

A jelentés szerint az utóbbi két évben a kárpátaljai egészségügyi intézmények a „krónikusan hiányos” szállítások miatt nem tudják a szükséges mértékben elvégezni a gyermekek immunizálását. Így a megyében jelenleg közel 15 ezer gyermeknek van szüksége tuberkulózis elleni BCG, több mint 25 ezernek diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, Haemophilus baktérium-fertőzés elleni Pentaxim, mintegy 44 ezernek diftériát, szamárköhögést, tetanuszt megelőző Infarix, míg 43 ezernek kanyaró, rózsahimlő, járványos fültőmirigy-gyulladás elleni kombinált Priorix, 20 ezernek pedig B típusú hepatitisz elleni védőoltásra.

Hírdetés

A sajtószolgálat idézte Hennagyij Moszkal kormányzót, aki közölte, hogy Kárpátalján jelenleg nincs kígyómarás és veszettség elleni szérum, az ukrán egészségügyi tárca ugyanis egyáltalán nem szállít a megyének ilyen készítményeket, ezért a betegeket sürgősen külföldre kell szállítani gyógykezelésre. Azt is bejelentette, a megye vezetése a magyar kormányhoz fordult segítségért, kérve, hogy humanitárius segély formájában nyújtson támogatást Kárpátaljának az újszülöttek és kisgyermekek védőoltásához szükséges immunbiológiai készítmények pótlásához.

A közlemény szerint Szentes Tamás, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetője, aki a napokban Kárpátalján tett látogatása során tájékozódott a kialakult közegészségügyi helyzetről, megerősítette, hogy a magyar kormány kész teljesíteni a vakcinák pótlására vonatkozó kárpátaljai kérést a megfelelő készítményeknek a külföldi gyártóktól való megvásárlását követően. A segítségnyújtás feltétele így a humanitárius rakomány államhatáron történő akadálytalan átjutása, amihez a kárpátaljai hatóságok biztosítják a feltételeket – jelentette az ukrajnai megye sajtószolgálata.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »