Az ukránok felmorzsolódnak az orosz ágyútűzben, nagyok a veszteségeik, egyre több a dezertőr

Az ukránok felmorzsolódnak az orosz ágyútűzben, nagyok a veszteségeik, egyre több a dezertőr

Súlyos az ukrán haderő helyzete, a folyamatos, mindent elpusztító orosz ágyútűz felőrli az ukránok állásait, hatalmasak az emberi veszteségeik, és egyre több a dezertőr a soraikban – derül ki a he Indenpendent brit lap cikkéből.

Brit hírszerzési információkra hivatkozva az Independent szerint mindent elsöprő az oroszok túlereje tüzérség tekintetében. Minden egyes ukrán lövegre 20 orosz jut, mindene egy kilőtt ukrán lövedékre 40-szer annyi orosz válasz érkezik.

A nyugati hírszerzőügynökség információi szerint az ukránoknak óriási nehézségekkel kell szembenézniük a fronton. Miközben lövegeik 25 kilométeres horderővel bírnak, addig az oroszok 300 kilométerről is képesek csapást mérni az állásaikra.

A háború óta most először okoz problémát a dezertálás. Donbaszban a legsúlyosabb a helyzet, ahol naponta átlagban száz ukrán katona esik el, a veszteségek demoralizáló hatása miatt hétről hétre nő a dezertálók száma.

Nincs alkupozíció, marad a propaganda

Az ukránok gondban vannak alkupozíció tekintetében is. A fogságban lévő orosz katonák száma árpilis óta 900-ról 550-re csökkent, miközben az oroszok 5600 ukrán katonát ejtettek foglyul – ez a szám nem tartalmazza mariupoli Azovsztal üzemből “evakuált” katonákat.

Közben mindkét fél elkezdte a propagandacélú bírósági tárgyalásokat. Ukrajnában Harkivben és Kijevben ítéltek el orosz katonákat hosszú börtönbüntetésre, jelenleg nyolc folyamatban lévő hadifogolyperről tudni.

Az orosz oldalon a szakadár Donyecki Népköztársaságban állítottak bíróság elé két brit önkéntest. Aiden Aslin és Shaun Pinner az ukrán erőknél szolgált Mariupolban – az sem kizárt, hogy terrorizmusért halálbüntetést rónak ki rájuk.

Hírdetés

Az orosz állami média szerdán jelentette be, hogy több mint 1000 mariupoli védő ellen indítanak átfogó nyomozást, a szakadár népköztársaságok politikusai egyenesen “nörnbergi típusú” pereket helyeztek kilátásba. A Mariupolt védő Azov zászlóalj katonái között akadnak neonácik is – erről a nyugati mainstream újabban már nem szeret információt közölni, tény viszont, hogy a neonácik kisebbségben voltak a védők között…

Hadifoglyok tekintetében az ukránok tehát rosszul állnak, 4500 katonájukat nem tudják elcserélni, ami idővel belpolitikai problémákat szülhet Zelenszkijék számára.

Brutális az orosz fölény

A jelentést, amiből az Independent idézett, még azelőtt állították össze, hogy a britek megszavazták volna M270-es rakéta-sorozatvetőik átadását az ukránoknak, de azután, hogy az amerikaiak megszavazták HIMARS sorozatvetőik átadását. Ugyanakkor a nagy médiafelhajtás nem teljesen indokolt.

Az eredetileg 300 kilométeres hatótávval rendelkező sorozatvetőket lebutított munícióval küldik meg, így a hatótávjuk csak 75 kilométeres lesz. Másrészt a britek csak 3, az amerikaiak csak 4 ilyen technikát küldenek, ami aligha fordítja meg a donbaszi csata menetét.

Még érdekesebbek a jelentés következtetései. Ezek kerek perec kimondják a valóságot az ukrán esélyekről:

“Egyértelmű, hogy egy hagyományos háborút nem lehet megnyerni, ha az illető félnek kevesebb fegyvere, fegyvereinek pedig kisebb hatásköre van, mint az ellenségnek, és lényegesen kevesebb lőszerrel is rendelkezik   A taktikai helyzet a keleti fronton a következő: az ukrán fél szinte teljesen kifogyott a Smerch és Uragan típusú MLRS-ekhez (sorozatvető – a szerk.) szükséges muníciókból, amelyek egyébként lehetővé tették az orosz offenzívák hatékony kivédését a háború első hónapjaiban, 37-50 mérföldes (60-80 kilométeres) távolságban.    Ma az ukrán fegyveres erők maximális lőtávolsága 15,5 mérföld (25 kilométer). (…) Ugyanakkor az ellenség 186 mérföldes (300 kilométeres) távolságból képes csapást mérni az ukrán erőkre Iszkander típusú taktikai ballisztikus rakétákkal, 43-50 mérföldes (70-80 kilométeres) távolságon belül pedig Smerch MLRS és Tocska-U segítségével. (…)   Ez abszolút egyenlőtlen helyzetet teremt a csatatéren, nem beszélve az ellenséges repülőgépek teljes dominanciájáról a levegőben, amit csak néha lehet kompenzálni a Stinger föld-levegő rakéták segítségével és pilótahibákkal”

áll a jelentésben. Azt is leszögezni, hogy Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban az oroszok bekerítették az ukrán erőket.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »