Az ukránok cserealapnak használták volna Putyin komáját, Kreml azonban nem volt vevő az ajánlatra

Az ukránok cserealapnak használták volna Putyin komáját, Kreml azonban nem volt vevő az ajánlatra

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerdán elfogták, és orosz fogságba esett katonákért cserébe cserére ajánlották Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust Moszkvának. Medvedcsukot oroszbarát politikusként tartják számon.

Medvedcsuk az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Korábban hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-i megindulása óta nem tartózkodott a számára kijelölt helyen, így körözést adtak ki ellene.

Az üzleti életből érkező politikust hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával vádolták meg. Ez utóbbi vád azért fogalmazódott meg, mert Medvedcsuk egy korábbi cége még 2012-ben engedélyt kapott a Krím-félsziget partjainál lévő kőolaj- és földgázlelőhely fejlesztésére. Az ügylet akkor közel 40 milliárd hrivnyát ért (ez megközelítőleg 1,25 milliárd euró).

Csakhogy időközben az oroszok annektálták a Krímet, Ukrajna pedig kvázi hadat viselt Oroszországgal a kelet-ukrajnai szakadár régiók miatt. Medvedcsuk azonban nem akarta elveszteni az üzletet, így oroszbarát ellenzéki képviselőnek állt, 2015-ben pedig tárgyalásokba kezdett az oroszokkal az ásványkincsek kitermelésének folytatásáról. A gond az, hogy ezzel elismerte, hogy az ott lévő gáz és kőolaj orosz tulajdonban van, amivel elismerte azt is, hogy Krím orosz fennhatóság alá került, márpedig Ukrajna a sajátjának tekinti mindhármat.

Zelenszkij: Mindenkit el fogunk kapni

Kedd este Volodimir Zelenszkij cserére ajánlotta fel Medvedcsukot, kijelentette, hogy szabadn engedik, ha Oroszország több fogságba esett ukrán katonát is elenged.

“Azt javaslom, hogy adjuk át ezt az embert Oroszországnak cserébe azokért a fiainkért és lányainkért, akik orosz fogságban vannak”

fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy “egy régi oligarcha sem szökhet meg, mindenkit el fognak kapni”.

Hírdetés

A ajánlat nem véletlen, Medvedcsuk komaságban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ez utóbbi egyik lányának keresztapja. És, nem mellesleg Ukrajna 12. leggazdagabb embere volt az invázió előtt.

Nincs csere

A Kreml azonban nem volt vevő az ajánlatra. Szerda késő délután Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Medvedcsuknak sosem “voltak kulisszák mögötti kapcsolatai Oroszországgal”, kapcsolatukat pedig normális, kölcsönösen előnyös partnerségi viszonyként írta le.

Majd leszögezte, hogy ha Medvedcsuknak lett volna titkos kapcsolata Moszkvával, akkor már a háború előtt elhagyta volna Ukrajnát (megjegyezzük, ez attól függ, hogy milyen oka volt esetleg mégis maradni…).

Peszkov ezután kimérten elutasította Zelenszkij ajánlatát, kijelentve, hogy Medvedcsuk mégiscsak  ukrán állampolgár, Moszkva pedig nem biztos benne, hogy bele akar keveredni a körülötte kialakult helyzetbe.

Ugyanakkor Peszkov azt is elmondta, hogy Oroszország figyelemmel fogja követni Medvedcsuk sorsát, és felhívta a szólásszabadságért és üldöztetés ellen szónokló európai politikusok figyelmét, hogy ők is tegyék ugyanezt, hiszen az ellenzéki politikus annak ellenére maradt Ukrajnában, hogy mondvacsinált ürüggyel politikai pert indítottak ellene. 

Peszkov azt is elmondta, hogy Medvedcsuk álláspontja az ukrán válság kapcsán az volt, hogy nem szabad súlyosbítani a konfliktust Kelet-Ukrajnában.

Csere tehát ebből egyelőre nemigen lesz.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »