Az ukrán titkosszolgálat vezetője elismerte a Daria Dugina elleni merénylet elkövetését

Az ukrán titkosszolgálat vezetője elismerte a Daria Dugina elleni merénylet elkövetését

Az ukrán titkosszolgálatok merényleteket hajtanak végre a „ukrán emberek ellene elkövetett háborús bűnökért” felelős személye ellen – ismerte el Vaszil Maljuk, az ukrán Biztonsági Erők (SZBU) vezetője az ICTV-nek adott interjújában.

Elmondta azt is, hogy a titkosszolgálat műveletei keretében ügynökök olyan ukrán állampolgárokra csapnak le, akik együttműködnek a Kremllel.

„Hivatalosan ezt nem ismerjük el. De egyes részleteket elárulhatok”

mondta, hozzátéve, hogy egy hírszerzési információ beérkezik, és lehetőséget ad a műveletre, a végső döntést a támadásról a polgári szervek hozzák meg.

Hírdetés

Az SZBU egyik emlékezetes merénylete a Vladlen Tatarszkij elleni robbantásos támadás volt. Az oroszbarát vojenkor (haditudósító) egy közönségtalálkozón esett áldozatul egy ajándéknak álcázott robbanószerkezetnek. Maljuk szerint likvidálását az indokolta, hogy közvetlenül részt vett a harcokban Ukrajna területén és az ukránok likvidálására szólított fel. Maljuk szerint „Tatarszkij azzal is kiérdemelte a halált”, hogy ukrán hadifoglyokat kínzott.

Szintén az SZBU merényletének áldozata volt Ilja Kyva, volt ukrán parlamenti képviselő, aki Ukrajna függetlensége ellen emelt szót, és a hatóságok is körözték, hazaárulás miatt ítélték el, mert együttműködött az orosz FSZB-vel.

Az SZBU ölte meg Zachar Prelepin, szintén ukrán állampolgárt, aki a szeparatista Luhanszk megye magasbeosztású rendőrtisztjeként szolgált a szeparatisták oldalán. Maljuk állítása szerint ő is ukránok meggyilkolására szólított fel. Az SZBU felrobbantotta a házát, ám Prelepin súlyos sérülésekkel megúszta a detonációt – számos másik helyszínen lévő rendőr azonban meghalt.

Maljuk azt is elismerte, hogy ők szervezték meg az Alekszandr Dugin orosz nacionalista gondolkodó elleni merényletet is (ő már orosz állampolgár), ami azonban célt tévesztett. Az autójába rejtett bomba nem őt, hanem lányát ölte meg.

Standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »