Az ukrán szolgálatok rárúgták az ajtót a Yandexre

Az ukrán szolgálatok rárúgták az ajtót a Yandexre

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn átkutatta az internetes keresőprogramot működtető Yandex orosz cég kijevi és odesszai irodáit.

Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője szerint a Yandex kijevi és odesszai irodáiban egy „hazaárulási ügyben” indított nyomozás keretében tartottak házkutatást.

Egyelőre nem világos, hogy a vádak mire vonatkoznak.

A cég irodáinak átkutatásáról szóló hírt Aszja Melkumova, a Yandex szóvivője is megerősítette. Hozzátette: készek együttműködni a hatóságokkal, dacára annak, hogy a vizsgálatok indokáról őket eddig nem tájékoztatták.

Hírdetés

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője elmondta, a Kremlnek egyelőre nincsenek értesülései a történtekről, így szerinte először azt kellene tisztázni, hogy nyomozati vagy ellenőrzési célú intézkedésről van-e szó.

Az ukrán hatóságok május közepén letiltották a hozzáférést több orosz közösségi portálhoz, honlaphoz, valamint a Yandex internetes keresőhöz is.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az intézkedés részét képezi a Krím félsziget elcsatolása, valamint a kelet-ukrajnai konfliktusba történő orosz beavatkozás miatt Moszkva ellen elrendelt szankcióknak.

A legtöbb, Ukrajnában betiltott internetes cég és médiavállalat magántulajdonban van, és kiterjedt nemzetközi vállalkozásként működik.

Dmitro Simkiv, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője korábban elismerte: lehetetlen teljesen letiltani az orosz közösségi portálok használatát Ukrajnában. A tisztségviselő magyarázata szerint emiatt a kijevi vezetésnek az a célja, hogy korlátozzák a hozzáférést az orosz közösségi oldalakhoz és jelentősen csökkentsék az ukrajnai felhasználók számát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »