Az ukrán oktatási törvényt bírálta az Európa Tanács

Az ukrán oktatási törvényt bírálta az Európa Tanács

STRASBOURG. Az új ukrán oktatási törvény nem teremt megfelelõ egyensúlyt a nemzeti kisebbségek nyelve és az ország hivatalos nyelve között, a szabályozás ilyen formájában nagyban akadályozza a nemzeti kisebbségek anyanyelven történõ tanítását – jelentette ki Andres Herkel észt néppárti képviselõ, az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének (PACE) az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos vitájának jelentéstevõje Strasbourgban, egyúttal kezdeményezve a törvény felülvizsgálatát.

Az Európa Tanács és a közép-európai országok is támogatják Ukrajnát az Oroszországgal kialakult konfliktusban területi integritásának megõrzése és szuverenitása gyakorlása érdekében, ugyanakkor értetlenül állnak azon kormányzati törekvések elõtt, amelyek az oktatási törvénnyel destabilizálni kívánják a szomszédos országokkal és a területén élõ nemzeti kisebbségekkel kialakított kapcsolatokat.

Németh Zsolt: az Európa Tanács megvédte a kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése (PACE) 80 százalékos többséggel elfogadta az új ukrán oktatási törvényt érintõ sürgõsségi határozatot, amellyel az Európa Tanács (ET) megvédte a meglévõ kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában – közölte Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Németh Zsolt elmondta, a parlamenti közgyûlés strasbourgi ülésén az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos vitát követõen elfogadott határozat alapján szükségesnek látja, hogy javuljanak az államnyelv oktatásának feltételei, de nem tartja indokoltnak átalakítani és kétnyelvûvé tenni az oktatást az államnyelv tanításának érdekében. A tanács véleménye szerint a meglévõ egynyelvû kisebbségi oktatási rendszer közepette kell javítani az államnyelv tanításának feltételein – mondta a politikus.

Az elfogadott határozat továbbá elvárja, hogy Ukrajna hajtsa végre az elfogadott törvény módosítását a Európa Tanács alkotmányjogi szakértõkbõl álló testületének, a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelõen.

Hírdetés

A magyar kezdeményezésre lefolytatott vita eredménye az is, hogy Petro Porosenko ukrán elnök szerdán elmondott strasbourgi beszédében nyitottnak mutatkozott a szabályozás felülvizsgálatára – húzta alá Németh Zsolt.

Hozzátette, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács fõtitkára a szervezet minden kisebbségek védelmét szolgáló eszközét felajánlotta a kárpátaljai magyar oktatási rendszer védelmében.

Andres Herkel észt néppárti képviselõ, a PACE jelentéstevõje a vita során kijelentette, az új ukrán oktatási törvény nem teremt megfelelõ egyensúlyt a nemzeti kisebbségek nyelve és az ország hivatalos nyelve között, a szabályozás ilyen formájában nagyban akadályozza a nemzeti kisebbségek anyanyelven történõ tanítását.

Herkel aláhúzta, a hivatalos nyelv oktatására irányuló intézkedéseknek együtt kell járniuk a nemzeti kisebbségek nyelvének védelmével és tartózkodniuk kell mindenfajta megkülönböztetéstõl.

A felsoroltak alapján és a békés együttélés megõrzésének céljából az ukrán hatóságoknak felül kell vizsgálniuk a kisebbségi nyelvhasználatot érintõ oktatási törvényt, hogy különbségtétel nélkül rendelkezzen az "õshonos ukrrajnai nemzetiségek" és a "nemzeti kisebbségek" minden tagjára nézve.

A jelentéstevõ végezetül arra szólította fel a szomszédos országokat, hogy mutassanak készséget arra, hogy követeléseiknek megfelelõen ugyanolyan mértékû megállapodásokat kínáljanak az országukban élõ ukrán nemzeti kisebbségi közösségeknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »