Az ukrán külügyminisztérium válaszlépéseket tervez a magyar-orosz gázmegállapodás miatt

Az ukrán külügyminisztérium válaszlépéseket tervez a magyar-orosz gázmegállapodás miatt

Az ukrán külügyminisztérium a magyar–orosz hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán hétfőn közleményt adott ki, amelyben kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, valamint jelzi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

Az ukrán külügyi tárca „meglepődött és csalódott” Magyarország döntése miatt,

A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely „a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán–magyar alapszerződés elveinek.

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán–magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak”, amelyek elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tett az ukrán és a magyar tárcavezető – fogalmaz az ukrán külügyminisztérium.

Hírdetés

Az ukrán fél abban bízott, hogy az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő budapesti ülése, amelyre szeptember 29-30-án került volna sor, „újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú viszonyban”.

Az ukrán külügyminisztérium a vegyes bizottság ülésének elnapolását kezdeményezi, mert – mint a közlemény fogalmaz – „a magyar–orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében”.

Emellett az Európai Bizottságtól azt kéri: állapítsa meg, hogy megfelel-e a magyar–orosz gázszerződés az európai energiaügyi szabályoknak – zárul az ukrán külügyminisztérium közleménye.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »