Az ukrán külpolitika prioritásai 2024-ben: „Még több fegyver kell, mert győzünk”

Az ukrán külpolitika prioritásai 2024-ben: „Még több fegyver kell, mert győzünk”

Az ukrán diplomácia napján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvázolta hazája főbb külpolitikai prioritásait a jövő évre vonatkozóan. Ennek első és legfontosabb része mi lenne mint, mint még több fegyver beszerzése (természetesen ingyen), hiszen „Ukrajna győz”.

Zelenszkij a fegyvereken túl a jövő évben el akarja kezdeni Ukrajna teljes uniós integrációjának folyamatát. Kiemelte a Ramstein csoport fontosságát, amely nagyban hozzájárul Ukrajna védelmi képességeihez és az állam stabilitásához (Ukrajna a NATO-tól vagy az EU-tól fegyvereket nem kap, kizárólag kétoldalú, egyes országokkal kötött szerződések keretében katonai támogatást. A Ramstein-csoport több mint 40 olyan országot tömörít, amelyek hajlandók katonai képességekkel felruházni az ukrán hadsereget – a szerk.).

Az ukrán külpolitika jövő évi harmadik prioritása az oroszellenes szankciók fokozása. Hozzátesszük, hogy mivel ez elsősorban a nyugati partnerek akaratától függ, a gyakorlatban az ukrán diplomácia a sajtó segítségével igyekszik majd újabb szankciókat kikényszeríteni – nyilvánvalóan itt Kijev és Washington érdekei nagyon is egybeesnek.

A negyedi prioritás Ukrajna hosszútávú támogatásának kieszközlése.

Az ötödik az ukrán hadiipar termelésének fokozása, de ezt is a nyugati partnerek támogatásával  vagy közbenjárásával képzelik el.

Megjelent a külpolitikai célok a tengeri kereskedelem helyreállítása, ami az orosz blokád megtörését, vagy a Fekete-tengeri Gabonafolyosó Egyezmény helyreállítását jelenti. Zelenszkij itt elsősorban Latin-Amerikával, Afrikával, az arab és ázsiai országokkal akar tárgyalni – pedig az ukrán gabona legnagyobb felvásárlói Európában vannak.

Hírdetés

A NATO kapcsán meglepően óvatosan fogalmazott:

„Ami a NATO-t illeti, a kérdés nem egyszerű. Szükségünk vagy egy kulcsra, hogy a Szövetséghez csatlakozhassunk. És ezt a kulcsot nem csak a magasbeosztású politikai tisztviselők szintjén kell keresnünk. Meg kell győznünk a társadalmat (…), az emberek szívére kell hatnunk”

fogalmazott. A sorok között azért ott van, hogy Kijev számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a politikai döntéshozókat a NATO-tagságról nem tudják meggyőzni, ezért kijelentéseik egyre inkább csak a nyilvánosságnak szóló politikai töltetek lesznek.

Az ukrán elnök szerint diplomatáinak különösen sok energiát kellene fordítani az ukrán béketerv érvényesítésén.

Fontos megemlíteni, hogy Ukrajna helyzetét rendkívül jól illusztrálja Zelenszkij fenti listája. A prioritások között egyetlen egy sincs, amit Kijev önállóan, önerőből fel tudna kínálni, el tudna kezdeni vagy végre tudna hajtani. Minden egyes prioritás elérése kizárólag a Nyugattól és annak hajlandóságától függ.

Az sem mellékes, hogy az Európai Tanács épphogy elfogadta az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését, Kijev máris azon dolgozik, hogyan tudná lerövidíteni a csatlakozási folyamatot. Sőt, az Evropszka Pravda egy korábbi cikke lényegében arra is utal, hogy Ukrajna előzze be a csatlakozási tárgyalásokat már évekkel korábban megkezdő országokat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »