Az ukrán elnök szerint a diplomácia segíthet országának visszaszerezni a területeit

Az ukrán elnök szerint a diplomácia segíthet országának visszaszerezni a területeit

A világnak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy meggyőzze, üljön tárgyalóasztalhoz és fontolja meg a háború befejezését – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

Az államfő hangsúlyozta, hogy minden területet nem lehet erőszakkal visszaszerezni. „Szerintem a diplomácia ereje segíthet” – mondta. Zelenszkij hozzátette, hogy ha Oroszország meggyengül a csatatéren, attól erősebb pozícióba kerül Ukrajna a tárgyalóasztalnál. „Oroszországra gyakorolt nyomással – úgy gondolom – meg lehet egyezni egy diplomáciai rendezésben” – vélekedett.

Zelenszkij kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

addig nem tervezi lemondását az államfői posztról, amíg véget nem ér a háború.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy kész együttműködni bárkivel, aki hatalmon lesz az Egyesült Államokban az elnökválasztást követően.

Ha Donald Trump republikánus elnökjelöltet újraválasztják, a vele való együttműködés viszont kemény munka lesz, de mi szorgalmas emberek vagyunk

Hírdetés

– jegyezte meg Zelenszkij.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy reggel az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet Bilozerka településre, ahol emiatt saját házában meghalt két nő, és több egészségügyi alkalmazott megsérült.

A kormányzó szavai szerint mintegy negyven lövedéket lőttek ki a településre, ami közel hatvan polgári épületben tett kárt.

A Herszon megyei kormányzói hivatal később arról is hírt adott, hogy a megyeszékhelyen, Herszonban az orosz hadsereg drónnal dobott robbanóeszközt egy mentőautóra, s emiatt két egészségügyi dolgozó megsérült. Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy orosz támadás érte a régióban lévő Csuhujiv város központi részét, aminek következtében kilencen sérültek meg, köztük egy gyerek, és a hatóságok komoly pusztítást rögzítettek.

Az északkeleti Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy az orosz erők péntek reggel és előző éjjel hét alkalommal nyitottak tüzet a régiónak az orosz határhoz közeli részére, egy helybeli nőt megsebesített egy drónból ledobott robbanószerkezet. A keleti országrészben harcoló ukrán Horticja hadseregcsoport hírül adta, hogy pénteken lelőttek egy, az ukrán csapatok elleni támadásra készülő Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet a Donyeck megyei Pokrovszknál.

Az ukrán nemzeti gárda arról számolt be, hogy a héten légi egységük több orosz állást és csapatösszpontosulást semmisített meg. A közlemény szerint harminc bevetést hajtottak végre és 23 célpontra mértek sikeres csapást. Ezen felül a Donyeck megyei Liman és a dél-ukrajnai Herszon térségében 19 bevetést hajtottak végre ellenséges felszerelések felderítésére. Ezek eredményeként két önjáró löveget, két harckocsit, 9 löveget, 4 páncélozott harcjárművet és 42 egyéb katonai járművet azonosítottak, amelyeket az ukrán fegyveres erők tüzérségi egységei kilőttek.

Az ukrán főügyészség a Telegramon közölte, hogy nagyszabású különleges műveletet indított a hadsereg szükségleteire elkülönített több mint 138 millió hrivnyát eltulajdonító bűnözők leleplezésére. A közlemény szerint Ukrajna-szerte már hetven házkutatást tartottak, és harminc hivatali alkalmazottat gyanúsítottak meg hivatalosan.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »