Az ukrán diplomácia megint csúnyán beleszállt Németországba: szégyennek nevezték, hogy Berlin nem küld nehézfegyvereket

Az ukrán diplomácia megint csúnyán beleszállt Németországba: szégyennek nevezték, hogy Berlin nem küld nehézfegyvereket

Megint nem bír magával a kijevi diplomácia. Bár egy háborúban álló ország külügyéreitől talán elfogadható, vagy legalábbis érthető a szokatlan udvariatlanság, de hogy semmiképp sem hasznos, az egészen biztos. 

A múltkori sértődött májas hurkás duma után megint nagyot alakított Andrij Melnik Ukrajna Németországba rendelt nagykövete. Ezúttal történelmi szégyennek nevezte, hogy a német kormány úgy döntött, saját védelmének árán nem küld Kijevnek nehézfegyvereket. Mint ismert, Berlin nem sokkal a háború kitörése után jelentette be, hogy a hidegháború óta nem látott fegyverkezési programot indít, pár nappal ezelőtt pedig a Bundestag is jóváhagyta a több mint 100 milliárd eurós (nem elírás!) fegyverkezési programot.

Melnik vasárnapi tirádájában cinikusnak és szégyenletesnek nevezte Berlin hozzáállását, amiért Németország még régi, kiszuperált haditechnikát sem hajlandó átadni az ukránoknak. A nagykövet közösségi oldalán egyenesen azt írta, Németország hozzáállása 

szégyen, amely bevonul a történelembe.

A kirohanás minden bizonnyal összefüggésben áll Ruszlan Stefancsuk ukrán házelnök pénteki németországi látogatásával. Stefancsuk a hírek szerint azért utazott Berlinbe, hogy nehézfegyverek szállításáról egyeztessen a német védelmi miniszterrel. A találkozó előtt már arról írt az ukrán sajtó, hogy Stefancsuk akár tengeralattjárókat(!), sőt modern Leopárd harckocsik és Marder páncélozott gyalogsági harcjárműveket is hozhat magával Berlinből.

Bár a német sajtó egyelőre nem számolt be részletesen a találkozó eredményeiről, Melnik újabb kirohanásából sejteni lehet, az ukrán házelnök nem járt sikerrel Németországban, hiába találkozott, illetve találkozik Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnökkel is.

Stefancsuk vasárnap interjút adott egy német médiumnak, amelyben arról beszélt, Ukrajna nem hajlandó feladni saját területi integritását, így nem csak az oroszok által február 24-e óta elfoglalt területekről nem hajlandóak lemondani, de Krímet, sőt a két szakadár köztársaság területét is visszafoglalják Oroszországtól.

Hírdetés

Hogy újabb német fegyverekkel vagy azok nélkül, egyelőre nem tudni, mindenesetre az elmúlt napokban nem csak az Egyesült Államok, de a hétvégén már Nagy-Britannia is jelezte, nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket küldenek az ukrán hadseregnek, amennyiben Kijev garantálja, hogy orosz területre nem lőnek át velük. 

A német hozzáállás

Bár Kijev részéről folyamatos kritika éri a német kormányt, amiért a britekhez és az amerikaiakhoz kéepst „kevesebb” segítséget nyújt, a kép nem ennyire fekete-fehér. Éppen múlt hét szerdán jelentette be a német kancellár, hogy Berlin újabb légvédelmi fegyvereket küld az ukrán frontra. Hiába tehát Melnik állandó és már-már fárasztó kritikája, Németország valóban segít az ukránokon. 

Scholz, miután a Bundestagban ellenzéki képviselők felelősségre vonták a szerintük elégtelen segítség miatt, elmondta, Németország eddig több mint 15 millió lőszert, mintegy százezer kézigránátot és ötezer tankelhárító aknát szállított le az ukránoknak, a következő hetekben pedig megérkezhet a modern IRIS-T rakétaelhárító rendszer is. 

Más kérdés, hogy az ukránoknak ez sem elég!

A berlini nagykövet az elmúlt hetekben vagy tucatszor kritizálta élesen a német kormányt és különösen Olaf Scholzoz. Ezek némelyik kifejezetten személyeskedő, már-már primitív megszólalás volt.

„Sértődött májas hurka”

Andrij Melnik a berlini ukrán nagykövet neve azt követően vált ismertté, hogy sértődött májas hurkának nevezte a német kancellárt, amiért az „időszerűtlennek” nevezte néhány hete ukrajnai látogatását. Időközben az ukrán diplomácia a német köztársasági elnöknek is beszólt, ugyanis miután Scholz jelezte, hogy ő nem, de az államfő, Frank-Walter Steinmeier elmenne Kijevbe, az ukránok egyszerűen visszamondták a meghívást, mondván, Steinmeier a múltban túl szoros kapcsolatokat ápolt az orosz rezsimmel. 

Melnik, csuda tudja milyen indíttatásból, gyakorlatilag állandó harci helyzetben végzi tevékenységét, bő kétezer kilométerre mindenféle harci cselekménytől. Nevezte már seggfejnek a Bundestag külügyi bizottság elnökét, utasított kussolásra ellenzéki és kormánypárti képviselőket, sőt egyszer közölte, ő nem csak nagykövetként van jelen Németországban, hanem fegyverkereskedőként is.

Indulata talán annak tudható be, hogy ez irányú feladatait minden jel szerint egyelőre sikertelenül látja el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »