Az új vírusteszt pontos és 15 perc alatt kimutatja az eredményt

Az új vírusteszt pontos és 15 perc alatt kimutatja az eredményt

Szlovákiában újabb 235 emberről bizonyosodott be, hogy COVID-19 vírussal fertőzött, és eddig 400 000 egyénen végezték el a tesztelést. Marek Krajčí egészségügyi miniszter a legutóbbi sajtóértekezletén kijelentette, hogy amennyiben a fertőzöttek száma emelkedik, hamarosan valamennyi, a fertőzöttek számára kijelölt fekvőhely foglalt lesz. A riasztó adatok mellett azonban megjelentek olyan hírek is, amelyek reményt adnak legalább a gyors tesztelésre, amely nagyon rövid időn belül megállapítja a fertőzöttséget.

Az egészségügyi tárcavezető szerint Szlovákiában tovább akarják emelni a tesztelések számát. Úgy vélekedett, hogy a nagy teljesítményű mintavételi helyek, elsősorban a nagyvárosokban nincsenek olyan mértékben kihasználva, mint ahogy elbírnák. Pozsony esetében például naponta akár 1000 mintavételt is elvégezhetnének.

A legközelebbi hetekben azonban nálunk is rendelkezésre áll majd az a COVID-19 antigénteszt, amely hasonlóan pontos adatokkal szolgál majd, mint a PCR tesztek.

Pavol Jarčuška infektológus arról beszélt, hogy ez a teszt közvetlenül felismeri a vírus jelenlétét a szervezetben.

Hírdetés

– részletezte az infektológus.

A teszt pontossága egészen 98 százalékos, és ezzel az eddigi vizsgálati kapacitásokat is tehermentesítenék.

Pavol Jarčuška szerint ez a szervezetben levő vírus kimutatásának a jövője. További fontos vívmány a vizsgálatokban az a speciális műszer, amely egy perc alatt akár 70 mintát is kiértékel. Ezt főleg a kórházakban fogják alkalmazni. Ján Mikas tiszti főorvos mindehhez hozzáfűzte, hogy az ilyen tesztek Szlovákiában már rendelkezésre állnak és jelenleg annyi van belőlük, amennyi egy hónapos időszak alatt elvégzendő vizsgálatokra elegendő.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »