Az új törvényük ellenére a skótok is csak rohadt transzfóbok: nem maradhat női börtönben ez a szemrevaló hölgyike

Az új törvényük ellenére a skótok is csak rohadt transzfóbok: nem maradhat női börtönben ez a szemrevaló hölgyike

Skócia áthelyez egy nemi erőszak miatt bebörtönzött "transznemű elítéltet" egy női börtönből, miután politikusok, aktivisták és jogászok is aggodalmukat fejezték ki a többi fogoly biztonsága miatt – közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtökön.

"Isla" Brysont a héten ítélték el két nő megerőszakolása miatt. A bűncselekmények elkövetésekor (2016-ban és 2019-ben) még Adam Grahamnek hívták, és "férfiként határozta meg magát".

Brysont eddig a Skócia középső részén található Cornton Vale női börtönben tartották fogva.

Hírdetés

A skót parlament decemberben fogadott el törvényt, amely megkönnyíti a "nemi önazonosság jogi megváltoztatását". A jogszabályt több női jogvédő csoport bírálta, mert szerintük a rossz szándékú férfiak is kihasználhatják azt, hogy hozzáférjenek a kizárólag nők által látogatott helyiségekhez, például a női mosdókhoz.

A brit kormány azóta megvétózta a törvényt. Skócia 1999-ben igen széles önálló törvényalkotási jogköröket kapott – akkor alakult meg jelenlegi formájában a skót parlament is -, de a brit kormány fenntartott egy jogszabályi vétólehetőséget olyan esetekre, amikor a Skóciában hozott törvényeket összeegyeztethetetlennek tartja az Egyesült Királyság más részein érvényes jogszabályokkal. A brit kormány mindazonáltal most élt először ezzel a vétójoggal az 1999-es alkotmányos reform óta.

A skótügyi miniszter azzal indokolta a vétót, hogy a jogszabály nincs összhangban az Egyesült Királyság többi országában érvényes törvényekkel, így alkalmazása "komoly bonyodalmakhoz" vezetne. Nicola Sturgeon skót kormányfő jelezte: bíróság elé viszi a londoni vétó ügyét, mivel a törvény hatályba lépésének megakadályozása "a skót parlamentarizmus intézménye elleni frontális támadás".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »