Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók

Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók

Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók, akik azonosították azokat az országokat és városokat, amelyek esetében a legnagyobb a kockázata a 2019-nCoV vírus terjedésének.

A Southamptoni Egyetem szakembereinek modellezése szerint a thaiföldi főváros, Bangkok esetében a legnagyobb a vírus globális terjedésének a kockázata az új koronavírus-járvány által leginkább sújtott kínai városokból légi úton érkező utasok nagy száma miatt.

A kockázati lista második helyén Hongkong, a harmadikon Tajvan fővárosa, Tajpej áll, amelyet Szöul, Tokió és Szingapúr követ. Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen van.

A legnagyobb kockázatnak kitett országok: Thaiföld és Japán, az Egyesült Államok a listán a 6., Ausztrália a 10., Németország a 15., Nagy-Britannia a 17. helyen áll

 Kínában a legkockázatosabb városok Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking, a legkockázatosabb tartományok Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan.

Hírdetés

A globális térkép megtalálható a https://www.worldpop.org/events/china honlapon.

„Létfontosságú, hogy megértsük a lakosság mozgásának mintázatát mind Kínában, mind globálisan ahhoz, hogy felbecsüljük, hogyan terjed a vírus belföldön és szerte a világban. Ezeknek a trendeknek a feltérképezésével és a nagykockázatú térségek azonosításával segíthetjük a közegészségügyi hatóságok munkáját” – idézte Andrew Patemet, az egyetem földrajz- és környezettudományi tanszékének professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók (2013-15 közötti) anonim mobiltelefon és IP-cím adatokat, 2018-as nemzetközi utazási adatokat használtak az emberek mozgása mintázatának megértéséhez a kínai holdújév 40 napig tartó ünnepének idején.

Ebből azonosították a 18 legkockázatosabb kínai várost, és a világ 30 legkockázatosabb országát és városát.

A kutatók elismerték, hogy elemzésük egy „nem járvány” idejéről származó utazási mintázaton alapul, de rávilágít, hogy emberek nagy számban utazhattak a vírus tüneteivel a járvány korai szakaszában, még az előtt, hogy a korlátozásokat életbe léptették.

A kockázati lista elkészítésében a brit szakemberek együtt dolgoztak kínai és kanadai kollégáikkal.0


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »