Az új kormánynak foglalkoznia kellene a fiatalok külföldre áramlásával

Az új kormánynak foglalkoznia kellene a fiatalok külföldre áramlásával

A Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének (ŠRVŠ) képviselői felszólítják a következő kormányt, hogy biztosítsa a fiatalok külföldre való távozásának csökkentését, és ezt prioritásként kezelje. Szlovákia ugyanis az OECD országai közül a második helyen áll, ami a külföldre távozó fiatalok számát illeti. A TASR hírügynökséget Júlia Kubalcová tájékoztatta az ŠRVŠ nevében.

„A tehetséges fiatalok távozása komoly kihívást jelent, amely nemcsak az akadémiai szektorra, hanem a gazdaságunkra is jelentős hatással van” – hangsúlyozta Kubalcová.

Hírdetés

Az ŠRVŠ támogatta a fiatalok külföldre áramlásának mérséklését célzó dokumentumot, és figyelemmel kíséri annak elfogadását, a további lépések kidolgozását és azok végrehajtását. Elvárja, hogy a következő kormány a felsőoktatási intézmények és a közélet képviselőivel együttműködve kezelje a kérdést.

Ódor Lajos miniszterelnök kedden (szeptember 12.) ismertette a Kormányhivatal kutatási és innovációs hatóságának elemzését. Az elemzés négy fő beavatkozási területet tárgyal a tehetségekkel kapcsolatban. Ódor hangsúlyozta, feltétlenül szükséges, hogy a tehetségek Szlovákiába vonzásának és megtartásának kérdése továbbra is miniszterelnöki ügy maradjon.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »