Az új család ékköve

A koreaiak középső szabadidőse Európában átlagos eladásokat produkál, Szlovákiában viszont évek óta a legkeresettebb autók közé tartozik. Félreértés ne essék: nemcsak az SUV-mezőnyben, hanem globálisan. Ez mondható el a legújabb, immár 5. generációjáról is; a 22 (!) tagú családból a bezinmotor+lágy hibrid meghajtású, csúcsszerelt GT-Line változatot kaptam meg tesztelésre.

Alaktan

Itt aztán nem kell nagyítóval keresgélni a generációváltás hozadékait, mint sok más modellnél.

Az előd maszkja komplett ment a kukába, és megjelent helyette egy brutálisan hosszú hűtőrács, két oldalán a menetfények óriási bumerángjaival.

Ezek tényleg akkorák, hogy egyrészt keretbe foglalják az összes többi lámpatestet (természetesen a ködfényszórók kivételével), másrészt csaknem a motorháztető közepéig futnak fel.Impozáns látvány, félreismerhetetlenné teszi az autót. Hátul a korábbi jellegtelen lámpákat sokkal pengésebbek váltották fel, amelyek ékszerűen hasítanak bele az ötödik ajtóba. A jóval laposabb szélvédő fölé minden előző modellénél sportosabb tetőspoiler fut ki, szálcsiszolt alumínium peremmel; ez tulajdonképpen a tetőt és a C-oszlopokat elválasztó sáv folytatása.

A farrész ezen kívül kapott alul egy jókora, spicces műanyag betétet, amellyel csak az a baj, hogy éjfekete zongoralakk borítja; egy kvázi terepjáró külsején ez eléggé megkérdőjelezhető stíluselem. Végezetül annyit, hogy az autó méretei érdemben nem változtak: hosszúságban 2, szélességben 1, magasságban fél centiméter a többlet.

Beltér

A beltérben ugyanúgy kő kövön nem maradt, mint kívül. Az egyaránt 12,3 hüvelykes digitális műszerfal és központi kijelző most egy 78 (!!!) cm hosszú, közös üvegfelület alá került,

amelynek jobb oldalát enyhén a vezető felé fordították.

Hírdetés

Az autó ezen a szinten kizárólag automata váltóval kapható, de a klasszikus kart egy mosógépekre emlékeztető forgótárcsa váltotta fel az ugyancsak zongoralakkozású középkonzolon. Alatta találjuk a menetmód-választót, közútra Eco és Sport, enyhébb terepre pedig Snow/Mud/Sand (hó, sár, homok) üzemmódokkal.

Aztán volt még visszagurulás-gátlónk, lejtmenetvezérlőnk, na és az autó egyik legnagyobb ásza: a távirányított parkolás kapcsolója. Aktiválása után kívülről, az intelligens indítókulcs gombjaival manőverezhetjük be a verdát a kiválasztott helyre.

Szintén a középkonzolon kaptak helyet az elülső ülésfűtés/szellőztetés,

plusz a kormányfűtés gombjai, bár a ventilláció még ezen a szinten is feláras holmi, az elektromosan állítható vezetőüléssel és a tetőablakkal együtt.

A 8 hangszórós Harman Kardon hifi viszont standard, egy hagyományos és egy C-típusú USB-bemenettel. A vezetéstámogató rendszerek listája gyakorlatilag teljes, beleértve a körkörös kamerarendszert is.

Ami pedig a térkínálatot illeti, a láblendítésre is nyíló kofferrel kell kezdenünk, mert alapmérete – ennél a motorizációnál – nagyjából 60 literrel, azaz 3 marmonkannányival nagyobb az elődénél! (A motorizációt azért kell külön említeni, mert az új Sportage koffermérete a hajtáslánc függvénye, 526 és 591 liter között; tesztautónkét lásd a műszaki adatokban.) És rejtély, hogy 2 cm hossztoldalékkal és +1 cm-es tengelytávval hogyan hozták össze, de a hátsó élettér is érezhetően megnőtt: még a 190 cm magas utasok lábának/fejének is elegendő a hely. Nem is beszélve arról, hogy külön légkondijuk és egy C-típusú USB-csatlakozójuk is van, igaz kizárólag töltés céljára.

Az országúton

Az új Sportage GT-Line csúcsszereltségben kizárólag 4×4-es hajtással és lágy hibrid rásegítéssel kapható, amelyet azonban benzin- és dízelmotorral is lehet párosítani. Tesztautónkat a közvetlen befecskendezésű benzinmotoros változat hajtotta, amely 180 lóerejével az új család legizmosabb motorja. (A teljesség kedvéért: az ugyancsak 1,6-os dízelverzió 136 lóerős.) A hibrid technika 48 voltos, és a közös indítómotoron-áramfejlesztőn keresztül szíjáttétellel segít be a hajtásba.

Az okos rendszer egyik nagy előnye a teljesen automatizált töltés, amely gondoskodik arról, hogy az autó mindig elektromos hajtással indulhasson; ez nagyon-nagyon kevés hasonló technikájú autóról mondható el.

Az elektromos besegítés a fogyasztásra is kedvező hatással van, lásd tesztünk 7,1 literes átlagát. Egy magas építésű, összkerékhajtású, 235 mm széles abroncsokon guruló, 180 lóerős járműtől ez több, mint elfogadható érték. A legvégére pedig csak annyit, hogy országúton és terepen egyaránt kivételes utazási komfortot biztosított az ECS elektronikus rugózás, amely ezen a szinten az új Sportage standard tartozéka.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »