Az ügyészség szerint vizsgálnia kell a rendőrségnek a „náci karlendítést” a buzifelvonuláson

Az ügyészség szerint vizsgálnia kell a rendőrségnek a „náci karlendítést” a buzifelvonuláson

„Homofób skandálások” és „náci karlendítés” miatt tett feljelentést a homokosok érdekvédelmi szervezete, a Háttér Társaság még a 2021-es „Budapest Pride” felvonulás ellentüntetőinek tiltakozása miatt.

A rendőrség lesöpörte a feljelentést, azonban az ügyészség helyt adott panasznak, és a rendőrséget újbóli kivizsgálásra utasította.

Hírdetés

A 2021-es Pride felvonulás résztvevőit feketébe öltözött patróták várták a Fővám térnél kihelyezett kordonok mögött. „Takarodjatok, mocskos buzik!” – skandálták, volt köztük, aki eközben karlendítést is tett, ahogyan több hírportál is rögzítette. A közhiedelemmel ellentétben az úgynevezett „közösség tagja elleni erőszak” megvalósulásához nem szükséges, hogy az elkövetők az „áldozatot” fizikailag bántalmazzák, elég, ha az adott cselekmény alkalmas arra, hogy az „áldozatokban” riadalmat keltsen. Az ellentüntetők kinézete, a buziellenes bekiabálások és a karlendítés együttesen pedig állítólag alkalmas erre.

A felvonulást szervező Budapest Pride jelzése alapján ezért a Háttér Társaság feljelentést tett „közösség tagja elleni erőszak” miatt. A rendőrség azonban a feljelentésben foglaltakat figyelmen kívül hagyva arra a következtetésre jutott, hogy az ellentüntetők nem követtek el bűncselekményt. A helyes értelmezés miatt a Háttér Társaság az ügyészséghez fordult, amely helyt adott a panasznak, és megerősítette, hogy a rendőrség törvénysértően utasította el a feljelentést. Kifejtik, hogy az ellentüntetők magatartása felveti a „közösség tagja elleni erőszak” gyanúját, ezért a rendőrségnek le kell folytatni a nyomozást az ügyben.

„Az ellentüntetők gyakran a szólásszabadság jogára hivatkoznak, de a magyar jog egyértelmű: a szólásszabadság joga nem terjed ki más emberek és csoportok méltóságának megsértésére, mások megfélemlítésére. Üdvözöljük, hogy az ügyészség helyt adott a panaszunknak, és bízunk benne, hogy a rendőrség hathatós fellépésének köszönhetően a július 23-i Pride Felvonuláson hasonló félelemkeltő, jogellenes magatartásokra már nem fog sor kerülni” – kürtölte szét a sajtóban George Orwell 1984 című regényét idéző véleményét Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »