Az Szíriában harcoló orosz csapatok erősebbek, mint valaha

Az orosz katonai kontingens Szíriában ütőképesebb, mint  korábban,  annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban az arab országban tartózkodó erők csökkentését jelentette be – derül ki a Reuters brit hírügynökség pénteki elemzéséből.

A Reuters szerint a Szíriában állomásozó orosz haderő kevesebb harci repülőgéppel rendelkezik az orosz elnök bejelentése óta, viszont növelték a harci támadó helikopterek számát, amelyek a Moszkvával szövetséges szíriai kormánycsapatok számára képesek közvetlen légi támogatást nyújtani.

A Reuters nyilvánosan elérhető adatokra hivatkozva beszámol arról is, hogy az orosz utánpótlás szállítmányok száma nem csökkent a Latakia tartományban lévő Hmeimim orosz katonai támaszpontra, illetve a „Szíria Expressz” nevű tengeri útvonalon a tartúszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítménybe. Emellett orosz utászcsapatok lettek az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől március végén visszafoglalt Palmürába irányítva, illetve Moszkva korábban elismerte, hogy orosz különleges alakulatok (Specnaz) is működnek Szíriában.

Nick de Larrinaga, a IHS Jane’s globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport védelmi folyóiratának európai főszerkesztője szerint semmilyen értelemben sem lehet beszélni a Szíriában állomásozó kontingens erejének csökkenéséről: „Az orosz katonai jelenlét Szíriában ugyanakkora erőt képvisel, mint 2015 végén”.

A Reuters szerint az elmúlt hetek során további csapatokat és készleteket szállítottak légi úton Szíriába. Az orosz légierő egyik Il-76-os típusú szállítórepülőgépe december óta havi két alkalommal fordul meg Szíriában. Az Il-76 145 ember és 50 tonna rakomány szállítására képes. Az orosz légierő egyik ezredese a Reutersnek elmondta: ilyen típusú repülőgépek szállítottak nehéz járműveket, köztük harci helikoptereket Szíriába, hogy a merevszárnyú repülőgépek kivonása mellett növeljék a forgószárnyasok számát.

Hírdetés

„Eltávolítottunk néhány repülőgépet és növeltük a helikopterek számát. Nincs szükség tömeges bombázásokra a tűzszünet alatt. A helikopterek alacsonyabban repülnek és jobban megfigyelhetik a területet” – mondta az orosz ezredes.

Az IHS Jane’s elemzői szerint több mint 30 orosz helikopter állomásozik a Sajrát légitámaszponton délkeletre Homsz városától.

„Ami a forgószárnyasokat illeti, az jelentősen ütőképesebb erőt képvisel, mint korábban” – vélekedett de Larrinaga.

„Már nem annyira az ostromlott városokat bombázzák, hogy kiűzzék onnan a lázadókat, inkább igyekeznek támogatni egy mozgékonyabb, manőverezőbb stílusú hadviselést. Mivel Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek taktikai szerepe illetve célkitűzései megváltoztak, úgy az orosz támogatás módszertanának is meg kellett változnia” – tette hozzá  de Larrinaga.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »