Az RMDSZ magyarázatot vár arra, hogy miért kellett a pápa miseruháján letakarni a magyar feliratot

Az RMDSZ magyarázatot vár arra, hogy miért kellett a pápa miseruháján letakarni a magyar feliratot

Átiratban kért magyarázatot a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján szereplő magyar felirat letakarására a román kormányőrségtől (SPP) az RMDSZ képviselőházi frakciója, számolt be a hírről a Krónika.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kedden azt nyilatkozta a lapnak, hogy a Lucian-Silvan Pahonțu tábornoknak, a kormányőrség igazgatójának címzett átiratban elfogadhatatlannak nevezték a magyar felirat letakartatását, amely miatt egyértelmű állásfoglalásra szólították fel az intézményt.

Hírdetés

Korodi elmondása szerint, többek között arra várnak választ az SPP-től, hogy pontosan ki rendelte el a miseruhán szereplő szöveg letakarását, miként befolyásolta a felirat a csíksomlyói pápalátogatás által megkövetelt biztonsági intézkedéseket, illetve mit tesznek annak érdekében, hogy a következőkben elkerüljék a hasonló incidenseket.

Az RMDSZ-frakció kedden előbb faxon keresztül továbbította az átiratot a SPP-hez, majd a csoport egyik munkatársa személyesen is eljuttatta azt az intézményhez. A Krónika beszámolója szerint ott először nem akarták átvenni a dokumentumot, majd mégis átvették, viszont nem voltak hajlandóak iktatni. Korodi szerint ez a magatartás is sokat elárul arról, miként értelmezik a kormányőrségnél a közintézményi státust. (Krónika)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »