Az RMDSZ abban bízik, hogy a partnerpártok tisztújító kongresszusait követõen új tárgyalásokat lehet kezdeni

Az RMDSZ abban bízik, hogy a partnerpártok tisztújító kongresszusait követõen új tárgyalásokat lehet kezdeni

„Tisztában voltunk azzal, hogy az RMDSZ, a PNL és az USR PLUS között vannak világnézetbeli különbségek, és ez meglátszik az Anghel Saligny vidékfejlesztési program kapcsán is, ami egyre inkább úgy látszik, csupán ürügy volt” – nyilatkozta megkeresésünkre Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, akit a kormányválság kapcsán kérdeztünk.

Az RMDSZ volt a kezdeményezője ennek a programnak, amely a helyi közösségek beruházásait, a víz- és csatornahálózat, a gázhálózat bővítését, az utak javítását, modernizálását finanszírozza. „Míg nekünk meggyőződésünk, hogy a helyi közösségeknek szükségük van beruházásokra, és a vidék elnéptelenedését meg kell akadályozni, az USR PLUS számára a vidék felzárkóztatása kevésbé fontos” – jegyezte meg a szóvivő, államtitkár.

Hírdetés

„Azonban mindezeket figyelembe véve sem gondoltuk, hogy az Anghel Saligny program a kormánykoalíció szakadásához, egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához vezet. Sok mindent láttunk az elmúlt harminc évben, de olyan nem igazán fordult még elő, hogy egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt összefogjon egy neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal. Az USR PLUS-AUR együttműködés hosszú távon óriási károkat okoz a társadalomban” – szögezte le Hegedüs a két párt által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán.

Azt is elmondta, hogy a partnerpártok tisztújító kongresszusait követően új tárgyalásokat lehet kezdeni, és abban bíznak, hogy megtalálják a megoldást a közös munka folytatásához, mivel szerintük a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíciónak nincs alternatívája. „Ezzel a forgatókönyvvel számolunk, mert ez az egyedüli ésszerű forgatókönyv” – szögezte le.

Az ideiglenes tárcavezetők kapcsán feltett Kérdésünkre, hogy milyen minisztériumokra tartott igényt az RMDSZ, kifejtette, hogy egy kormányválság nem arról szól, hogy „megnevezzük, hogy ki milyen minisztériumokra tart igényt”. „Tánczos Barna és Cseke Attila egy-egy minisztérium ideiglenes vezetését vette át. Ezt nem mi kértük, bennünket kértek, hogy a válság áthidalásában nyújtsunk segítséget, és ez így természetes. Egy ilyen nehéz helyzetben egy magát felelős politikai alakulatnak tartó érdekvédelmi szövetség nem tehet mást, mint vállalja a munkát az ország érdekében. Az RMDSZ most ezt teszi, vállalja a rábízott feladatot, és közben, akárcsak az elmúlt napokban, mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb újra visszaálljon a rend a kormányzásban” – fejtette ki.

„Arról, hogy később mi lesz, nem tudunk semmit sem mondani. Mi nem spekulálunk, az nincs benne a munkaköri leírásban, ezt a munkát meghagyjuk a politikai elemzőknek” – válaszolta még a jövőt firtató kérdésünkre.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »