Az osztrákok sem örülnek azért annyira a menekülteknek

Az osztrákok sem örülnek azért annyira a menekülteknek

Adnának belőlük azért a cseheknek meg a lengyeleknek is. A menekültek elosztásában több szolidaritást sürgetett az Európai Uniótól Werner Faymann osztrák kancellár.

Hétfő esti televíziós beszélgetésben emlékeztetett rá, hogy Ausztria nettó befizető az uniós költségvetésbe, és megjegyezte: „ha mások szolidaritást várnak el tőlünk, nekünk is jogunk van ugyanerre, a szolidaritás nem egyirányú utca.”   

Hírdetés

Fayman bírálta Csehországot és Lengyelországot, amelyek alig fogadnak be menedékkérőket. „Tudniuk kell, hogy így nem mehet tovább” – jegyezte meg. A magyarországi határkerítésre utalva úgy vélte, téves azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani, hiszen az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy kikerüljék az akadályokat. A megoldás csak politikai lehet – hangsúlyozta.

Közvetve bírálta Magyarország eljárását, ahogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába. Utalt a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendeletre, amely szerint annak a tagállamnak kell eljárni a menekültek ügyében, amely országban a menedékkérő először az EU területre lépett.  A kancellár úgy ítélte meg, hogy új szabályozásra van szükség, de a rossz dublini rendeletet csak akkor lehet megszüntetni, ha már van helyette egy jobb. Az új szabályozás előírná, hogy az EU közösen finanszírozza külső határainak biztosítását, valamint előirányozná a menekültek elosztásának új, méltányos módját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »