Az osztrákok sajnálják a bevándorlókra költött pénzeket

Ausztria különféle kerülőutakon visszakérné az Európai Uniótól az előző évben a menedékkérőkre fordított többletkiadásait, amelyek Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint 600 millió eurót tesznek ki – számolt be szombaton a Kurier nevű osztrák lap.

A tárcavezető Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzett, január 25-én kelt levelében jelölte meg ezt az összeget. Mint írta, Ausztria átlagosan évente 35 ezer menedékkérő ellátásával képes megbirkózni, 2015-ben azonban 90 ezren adtak be menedékkérelmet az országban, tehát 55 ezerrel többen az átlagosnál. Amennyiben minden menedékkérő 11 ezer eurós költséget jelentett az osztrák hatóságoknak, akkor ez összesen valamivel több mint 600 millió eurós többletkiadást tett ki.

A Kurier szerint Schelling ismét azt kérte Brüsszeltől, hogy ezt az összeget ne számolják hozzá a megengedett költségvetési deficit mértékéhez. Ezen felül a pénzügyminiszter a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) forrásainak növelését és egy új elosztási rátát szeretne, amelyben a menekülteket nagy számban felvevő országok, például Ausztria, Németország és Svédország nagyobb súllyal esne latba.

Hírdetés

Schelling a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségek fedezésére megcsapolná az Európai Szolidaritási Alapot, amely alapesetben a legnagyobb természeti csapások okozta károk enyhítésére szolgál, valamint az EU költségvetéséből fel nem használt pénzösszegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak adná.

„Ismét világossá kell tenni, hogy egy összeurópai probléma súlyát nem viselheti két-három ország” – írta a Kuriernak címzett közleményében Schelling.

Az osztrák lap úgy tudja, Schelling javaslatait európai uniós kollégái elé terjeszti a pénzügyminiszterek következő találkozóján.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »