Az osztrák kancellár elismerte vereségét. Kickl a vezető kormányerő kíván lenni

Az osztrák kancellár elismerte vereségét. Kickl a vezető kormányerő kíván lenni

Nyitókép:

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák népkancellár elismerte pártja vereségét a mai parlamenti választásokon és a jobboldali populista Szabad Nép (FPÖ) győzelmét. Szerinte a Néppártnak tartania kell az ígéretét, miszerint nem lép koalícióra az FPÖ-vel, ha annak vezetője, Herbert Kickl igényt tart a kancellári posztra. Maga Kickl ma a tévében a mai választási eredmények frissített előrejelzései alapján azt mondta, pártja kész a kormány élére.

„Igazi hajsza volt, és nem tudtunk az ére állni”

– ismerte el a néppárti és a kormányfő. Szerinte a jövő feladata most az, hogy az eredményeket részletesen kiértékeljük, és kiderítsük,

Hírdetés

„miért kaptak több szavazatot a radikálisok, mint mi, akik a centrum hatalmát képviseljük”.

Nehammer ugyanakkor az ORF televízióban azt mondta, reméli, hogy továbbra is az Osztrák Néppárt élén marad, és megismételte, hogy elutasítja a kormányalakítást Kickl részvételével. Kickl úgy fogalmazott, hogy pártja kész a kormány vezetésére, és hangsúlyozta, hogy a választási eredmény nem is lehetett volna egyértelműbb. Kickl szerint az FPÖ készen áll a tárgyalásokra minden párttal.

Az APA ügynökség és az ORF televízió által közölt frissített becslés szerint a leadott szavazatok háromnegyedének összeszámlálása után az FPÖ a szavazatok 29 százalékára számíthat. A Foresight céggel közösen készített felmérés szerint az ÖVP 26,3 százalékon a második helyen végzett. Ugyanebben a becslésben a harmadik az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 21 százalékkal.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »