Az őszi búza termesztése

A cikksorozatunk előző részében megismerkedhettünk azokkal a gyomnövényekkel, amelyek a leginkább előfordulhatnak a búzatábláinkban. Tisztáztuk azt is, hogy ezeknek a gyomnövényeknek a kelési ideje eltérő, ezért az ellenük való védekezésnél különböző gyomirtási módokat kell megválasztanunk. Ezért ebben a cikkünkben ezeket a gyomirtási módokat szeretnénk bemutatni és választ találni a következő két kérdésre: mikor és mivel kell fellépnünk a gyomok ellen?

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre megkapjuk a választ meg kell ismerkednünk a gyomkezelési módokkal. Az őszi búza termesztésénél 5 különböző gyomirtási módot különböztetünk meg:

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezeknek a módoknak a helyes megválasztása előtt mindig meg kell vizsgálnunk az adott területet, hogy meggyőződjünk, milyen gyomokkal is állunk szemben!

Tarlókezelés. A tarlókezelés nem más, mint amikor a talajmunkálatok előtt totális gyomirtóval kezeljük az adott területet. Erre akkor van szükség, amikor évelő gyomokkal (pl. tarackbúzával) van fertőzve a terület. Ez az egyik leghatékonyabb és legköltségtakarékosabb mód az évelő gyomokkal szemben. Ennek a kezelésnek a hatása akár több évig is kihathat, amelyre a leggyakrabban a glifozát hatóanyagú készítményeket, mint pl. a Glialka Start (5 l/ha) alkalmazzák. Azt fontos megjegyezni, hogy a megfelelő hatás elérése érdekében a kezelést követően és a talajmunkálatok megkezdése előtt legalább három hétnek el kell telnie!

Őszi állománykezelés. A gyomösszetétel változása egyre inkább teszi indokoltabbá ezt a védekezési módot. Ezen kívül még a nem megfelelő vetésváltás is (évről évre kalászos növényt kalászos növény követ) hozzájárul olyan gyomnövények felszaporodásához, mint például a széltippan, vagy ismertebb nevén a „rókafű”. Ennek a gyomnövénynek nagyon kedveznek a savanyú talajok, ezért az ilyen típusú talajokon és a nem megfelelő növényváltás betartása esetén rendkívül fel tudnak szaporodni és nagy károkat okoznak a búzatábláinkban.

Hírdetés

Ezek ellen a gyomnövények ellen hatásosan fel tudunk lépni ősszel a búza kelését követő és a téli fagyok beállta előtti időszakban. Az őszi hűvösebb időjárás ellenére is jól működnek ilyenkor a klórtoluron, diflufenikán, metszulfuron metil hatóanyagú Agility (1,25 l/ha), Mezzo (25 g/ha), Lentipur (3 l/ha), Alliance (70 g/ha) készítmények és ezek kombinációi.

Tavaszi állománykezelés kétszikű gyomnövények ellen. Ez az egyik legtipikusabb technológiai elem. Ezt a gyomirtási módot tavasszal alkalmazzuk, amikor is beindul a kultúrnövények és a kétszikű gyomnövények közötti versengés a tápanyagok felvétele iránt. Nagyon fontos az időzítés, vagyis se túl korán, se túl későn ne történjen meg a kezelés. Számtalan, erre a célra alkalmas hatóanyag és készítmény közül lehet választani. Ilyenek például a legismertebb floraszulam, 2,4 D-észter és aminopiralid hatóanyagú Prima (0,5-0,7 l/ha) és annak egyéb változatai, vagy pl. a Mustang SE (0,5 l/ha), Mustang Forte (1 l/ha) készítmények is.

Tavaszi állománykezelés egyszikű gyomnövények ellen. Az utóbbi években egyre több gondot okoznak ezek a (széltippan, héla zab, ecsetpázsit) gyomok. Amennyiben valami oknál fogva elmulasztjuk az ősszel kelő egyszikű gyomok elleni őszi állománykezelést, abban az esetben meg kell várnunk a megfelelő időpontot az egyszikű gyomok tavaszi állománykezelésére. Ez az optimális időpont a búza bokrosodásának közepe-vége, ugyanis ekkorra kikelnek az olyan tavaszi egyszikű gyomnövények is, mint például a héla zab (avena fatua). De semmiképpen ne húzzuk ennél tovább a kezelés időpontját, mert májusban már késő fellépni ellenük! Gyomirtók tekintetében nincs túl nagy választék, de mégis akadnak olyan szerek, amelyek kimondottan az egyszikű gyomok ellen hatnak. Ilyenek például a Puma Extra (1 l/ha) és a Foxtrot EW (1 l/ha) készítmények.

Tavaszi állománykezelés egy- és kétszikű gyomok ellen. Az egyszikű gyomok mellett nem szabad megfeledkeznünk a jól megszokott gyomok, mint például a ragadós galaj, árvacsalán-fajok, veronika fajok stb., valamint az olyan évelő kétszikű gyomok elleni hatékony védekezésről sem, mint pl. a mezei aszat (szúró). Amennyiben tavasszal a búzatáblánk egy- és kétszikű gyomokkal is fertőzött, akkor ez esetben érdemesebb olyan készítményeket alkalmaznunk, amelyek mindkét gyomtípus ellen hatásosak. Ilyenek lehetnek például a Huszár Aktív Plusz (1 l/ha), a Granstar Super 50 SX (50 g/ha) vagy a Granstar Gold 75 (30 g/ha) készítmények. Ennél a kezelési módnál is szintén nagyon fontos az időzítés! A kellő hatás elérése érdekében még a bokrosodás végéig meg kell, hogy történjen az állománykezelés.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy az őszi búza hatékony gyomirtása nem is olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolnák. Nagyon fontos, hogy mindig igyekezzünk betartani a vetésforgót és a kezelés megválasztása előtt kellően térképezzük fel a gyomállományunkat a búzatábláinkban. Ezáltal jelentősen megkímélhetjük a pénztárcánkat a felesleges kiadásoktól.

Nagy Csaba falugazdász,Pro Agricultura Carpatika Alapítvány


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »