Az összes migráns a nyakunkon maradhat

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére – közölte a Belügyminisztérium (BM) vasárnap. Vagyis, miközben példásan  betartjuk az EU-s jogszabályokat,  jó eséllyel nyakunkon maradnak mindannyian. 

A fővárosi Keleti pályaudvarnál a hétvégén több alkalommal gyűltek össze migránsok tömegei, s egyebek között azt skandálták, Németország az úti céljuk. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója vasárnap arról számolt be: az általa megkérdezett demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább.

Hírdetés

A BM a közleményében azt írta: a menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedéllyel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is csak akkor tudja a menedékkérőt ellátni, ha a számára kijelölt befogadó állomáson, vagy a hivatalban a menedékkérő kérelmét a hatóság regisztrálta.

A BÁH folyamatos munkarendben, így hétvégeken is dolgozik – emelte ki a BM, hozzátéve: a regisztrációs eljárásban nincs fennakadás.

Ha a Keletibe megy, vigyen magával személyit!

A tömeg azt kifogásolja, hogy ugyan megvásárolták a vonatjegyeiket Németország irányába, de a rendőrség nem engedi őket továbbmenni.  Az alfahir.hu úgy tudja, a pályaudvar bejáratánál rendőrök állnak és már csak azt engedik be a vonatokhoz, akiknek van személyi igazolványuk, a migránsok nem léphetnek be.
 
A bevándorlók közül többen kevésnek tartják a napi egyszeri étkeztetést, sokaknak nincs pénze, hogy élelmiszert vásároljon magának. A másik nagy probléma a tisztálkodás.
 
A migránsok minden áron be akarnak jutni a pályaudvarra, a rendőrök azonban továbbra is csak a személyi igazolvánnyal rendelkező utasokat engedik be. A bevándorlók egyre dühösebbek, már az őket támogató Migration Aid embereit is elküldték. Információink szerint éhségsztrájkba kezdtek, azt remélik, hogy ettől bejuthatnak a vonatokhoz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »