Az összes fegyverét átadta a dzsihádistáknak az amerikaiak szíriai különítménye

Az összes fegyverét átadta a dzsihádistáknak az amerikaiak szíriai különítménye

Alighogy hazaérkeztek, máris a dzsihádisták oldalára álltak át azok a „mérsékelt lázadók”‘, akiket az amerikaiak képeztek ki – adja hírül a The Telegraph. 

 A hetvenöt harcos a Törökországban felkészített, egyelőre javarészt csak papíron létező „30. Hadosztály” tagja volt. Hétfőn érkeztek érkeztek az országba, este pedig már ezt kürtölhette a világgá a Twitteren az al-Kaida szíriai fiókszervezete, az al-Nuszra Front:

„Hatalmas pofon Amerikának! A 30. Hadosztály hétfőn érkezett új egysége a szabad elvonulásért cserébe az összes fegyverét átadta nekünk.”

A terroristák ily módon nagy mennyiségű lőszert, számos közepes nehézségű fegyvert és több pick-up-ot is kaptak ajándékba az Egyesült Államoktól. 
 
A 30. Hadosztályt Washington a születendő új „demokratikus iraki hadsereg” magjának szánja – de a jelek szerint sehogyan sem akar szárba szökkenni. Már július végén is csúnyán felsültek, amikor az al-Nuszra rajtaütött az első hazatérő fecskéken, akik közül többeket foglyul is ejtettek. Egyikük a különítmény parancsnoka volt, akiről az an-Nuszra most elárulta: azt állította nekik, hogy

Hírdetés

valójában átverte az amerikaiakat, hogy fegyvereket csaljon ki tőlük. 

Persze simán elképzelhető, hogy Anas Ibrahim Obaid parancsoknak egyszerűen tele lett a gatyája, és valami olyasmit akart mondani, ami tetszik a fogva tartóinak, és mentségül szolgálhat neki, amiért a „hitetlenek” oldalán harcol. Az is könnyen lehet, hogy a most átdobott harcosok is fél napon belül berezeltek, és egyszerűen csak fel túl akarták élni az egészet. Ám azt a kérdést nehéz elhessegetni magunktól: ha ennyire beszari alakok, akkor 

miért jelentkeztek önkéntesként az amerikai kiképzési programba?

A Telegraph azt írja, az USA által felkarolt „mérsékelt” felkelőknek már kezdetektől problémát jelent, hogy az alakulat csak az Iszlám Állam harcolhat, az Aszad-rezsim ellen nem – holott a szemükben az igazi ellenség a damaszkuszi kormány lenne. Nos, ha ellenük akarnak küzdeni, egyszerűbb szépen átállni a dzsihádistákhoz. Ha pedig tutira mennek, és az esetleges amerikai felelősségre vonást is el akarják kerülni, akkor elég, ha átadják a fegyvereket és a muníciót, aztán szépen felszívódnak. Pár héttel, hónappal később is ráérnek csatlakozni a „szent háborúhoz”. 
 
A projekt amerikai parancsnoka egyébként épp a hétvégén mondott le, a program „komolytalanságára” hivatkozva. Szavait alátámasztotta Lloyd Austin tábornok vezérkari főnök is, aki múlt szerdán azzal sokkolta a szenátus illetékes bizottságát, hogy felvilágosította őket:
 

jelenleg legfeljebb 4-5, amerikaiak által kiképzett felkelő harcolhat Szíriában. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »