Az összehangolt és biztonságos közlekedést szolgálják a ma átadott iskolabuszok a Garam és Ipoly menti térségben

Az összehangolt és biztonságos közlekedést szolgálják a ma átadott iskolabuszok a Garam és Ipoly menti térségben

Szeptembertől 16 iskolabusz segíti a magyar iskolába járást a Felvidéken. A járműveket ünnepélyes keretek között Szigetszentmiklóson a mai napon adták át az új tulajdonosoknak. Az említett járművekből hét a Garam és Ipoly menti tanintézményekhez kerül.

A Felvidék.ma felkereste a nagykürtösi és lévai járásbeli oktatási intézmények vezetőit, illetve az iskolákat fenntartó községek polgármestereit.

„Nagyon örülünk az iskolabusznak. A járműnek köszönhetően biztonságosan tudjuk az iskola és az elsősök otthonai között szállítani a tanulóinkat” – nyilatkozta megkeresésünkre Molnár Barnabás, az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola igazgatója. Hozzátette: két útvonalon öt, illetve nyolc elsőst fognak tudni napi szinten szállítani az iskola és a gyermekek lakhelye között.

Molnár Barnabás elmondta: a tanintézménybe kilenc nagykürtösi járásbeli településről járnak tanulók. Többek között Nagycsalomjáról, Ipolykesziről, Inámból, Kelenyéből, Ipolyhídvégről, Ipolyszécsénykéről szállítanak tanulókat.

– ezt már Gyurász Szilvia, az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola vezetője mondta el portálunknak. Nagyon régóta próbálkoztak az önkormányzattal közösen egy iskolabusz megvásárlásával és annak fenntartásával. Ám a település önerőből ezt a beruházást nem tudta megvalósítani.

A nyolc plusz egy személyes iskolabusz a környező falvakból hordja majd Ipolynyékre a gyerkőcöket. A tervezett útvonal érinti Szelényt, Kőkeszit, Gyürkit, valamint Ipolynagyfalut, Ipolykeszit és Inámot.

A szülők nagyon örültek a kezdeményezésnek, a magyar állami támogatásnak. A Balassi Bálint Alapiskolában szeptember elsejétől tizenhét kiselsős kezdi meg tanulmányait, az előző évekhez képest gyarapodott a beíratott gyermeke létszáma.

Az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola számára hatalmas előrelépés a nyolc plusz egy személyes jármű. A térség egyetlen magyar tannyelvű iskolájában a létszám növekedésében reménykednek a kezdeményezéstől. A tömegközlekedés nem a legegyszerűbb, így az iskolabusz a biztonságos iskolába jutást is szolgálja – nyilatkozta Fagyas Marcell, a falu első embere egy korábbi cikkünkben.

Az ipolysági körzetbe több iskolabusz is érkezett. Az Ipoly menti kisváros két magyar alapiskolája egy-egy kisbuszt kapott.

Hírdetés

Pálffy Dezső, a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola igazgatója szintúgy háláját fejezte ki a Rákóczi Szövetségnek. Mint mondta,

Reményét fejezte ki a magyar iskolaválasztás erősítésével szemben. Az iskolabusz hozzájárul az magyar iskolaválasztáshoz – véli az intézményvezető.

Az elsősök közül mintegy nyolcan-kilencen kérelmezték az iskolabuszt. Az Ipolyság-környéki településekről szállítják majd az elsősöket. Az egyházi iskolaközpont, valamint a Pongrácz Lajos Alapiskola és az Ipolyviski Alapiskola járművei egy adott azonos térségben közlekednek majd, az útvonalakat felosztva egymást között. A megegyezés szerint az egyes iskolabuszok másik tanintézménybe is elszállítják az elsősöket. Az útvonalak érintik Ipolyhídvéget, Felsőszemerédet, Egeget, Tompát, Nagytúrt.

„Elsősorban könnyebben elérhetővé válik iskolánk minden olyan magyar család számára, akik intézményünket választják. Továbbá elérhetővé válik a magyar tannyelvű iskola azok számára is, akik olyan községekben élnek, ahol csak szlovák tannyelvű iskola működik” – nyilatkozta portálunk megkeresésére Szabó Balázs Szabina, az Ipolyviski Alapiskola igazgatója.

Hozzátette:

A kisiskolának idén több olyan diákja is lesz, akik beutazók Ipolyviskre, ők nagy örömmel fogadták a lehetőséget – fogalmazott az intézmény vezetője. A tanulók iskolába jutása mellett a Rákóczi Szövetség lehetőséget biztosított arra is, hogy akár iskolai kirándulásokra is használhatjuk az autóbuszt, ami egy kisiskola életében óriási lehetőség – tette hozzá.  Az iskolához rendelt autóbusz Ipolyszakállos – Tesmag útvonalon közlekedik majd.

„Innen kezdve nem okoz problémát az iskolánkba való eljutás, az iskolaválasztást nem kell, hogy a távolság határozza meg” – mondta el végezetül az igazgató.

Léva egyetlen magyar nyelvű iskolája, a Juhász Gyula Alapiskola speciális helyzetben van. Jelenlegi épületei a városi tömegközlekedési csomópontoktól távol helyezkednek el. Így a bejáró gyerkőcöknek a helyközi tömegközlekedés mellett igénybe kell venniük a helyi járatokat is.

– tájékoztatta korábban portálunkat Lőrincz Katalin, az iskola igazgatója.

A szórványvidéken működő iskola jelentős vonzáskörzettel rendelkezik, jelenleg több mint tucatnyi községből járnak be a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájába a tanulók.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »