„Az összefogás kezd önmaga paródiájába fordulni”

„Az összefogás kezd önmaga paródiájába fordulni”

Egyre távolabb kerül a választási együttműködéstől az MSZP és a DK. A szocialisták pénteken ugyanis átadtak egy új listát a képviselőjelöltekről, ami a DK szóvivője szerint az MSZP-nek kedvez. A két párt hétfőn ül megint tárgyalóasztalhoz. Eközben a pártok közül az LMP mutatja be elsőként az országos listáját, amit vasárnap hoznak nyilvánosságra. A zöldpárt a hétvégén tartja kongresszusát, ami együttműködést kötött a Gémesi György vezette Új Kezdettel.

Kecskeméten tartja kétnapos kongresszusát a Lehet Más a Politika a hétvégén, ahol bemutatják majd a párt jövő évi országos választási listáját. Az LMP küldöttei szombaton arról döntöttek, hogy a választási kampányban együttműködnek a Gémesi György vezette Új Kezdet párttal.

„Az összefogás, meg az együttműködés kezd ilyen önmaga paródiájába fordulni sok helyen, de nem nálunk. Én azt látom, hogy alapvetően, ha egy organikus együttműködésről van szó, vagyis hasonló dolgokat gondolunk a világról, és hasonlóan érzünk különböző dolgokkal kapcsolatban, és képesek vagyunk ezt kulturált módon megbeszélni egymással, akkor az az együttműködés sikerre van ítélve. Mi itt a kongresszuson, a délelőtt folyamán megbeszéltük azt is, hogy nagyon nehéz idők várnak ránk, ami a kampányt illeti, pontosan látjuk azt, hogy a médiában egyre furcsább helyzet alakul ki Magyarországon, ami nagyon messze áll a sajtószabadságtól” – nyilatkozta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt.

Az Új Kezdet elnöke a helyben sikeres polgármesterekre is számít a választási kampányban.

„Van még egy-két nagyon pici elvarrandó szál, de ezek nem lényegesek, összességében igen, megvan a 106 választókörzetben a 106 jelölt, és elkezdjük őket szépen felépíteni, elkezdjük azt a munkát, vagy folytatják azt a munkát, mert a polgármesterek ugye nem ma kezdték el azt a munkát, amit a választási kampányban meg kell csinálni” – emelte ki Gémesi György.

Új szocialista lista

Hírdetés

Az MSZP jövő hét végén kibővített választmányi ülésen mutatja be a párt választási programját. A szocialisták mindenkivel hajlandók tárgyalni, akik támogatják a közös jelölteket, a közös listát, és közös miniszterelnök-jelöltet. Az MSZP vezetése pénteken egyeztetett legutóbb a DK-val, amin egy új listát is átadtak a Gyurcsány-pártnak.

„A nyilvánosság előtt levő lista a DK igényeit tartalmazta. Szeretném nyilvánvalóvá tenni, hogy az a lista arányaiban nem tükrözte azokat az arányokat, ami felé a tárgyalásokon mi haladtunk. A mi tegnap átadott listánk az tökéletesen fedi az egyik legnagyobb közvéleménykutató cég elmúlt havi támogatási adatainak két pártra mért arányát. Ez volt a mi megállapodásunk, ezt adtuk át. Jeleztük benne, hogy mik azok, amiben semmilyen formában nem tudunk engedni” – közölte Molnár Gyula pártelnök.

A DK szóvivője szerint a szocialisták az új listával a korábban már majdnem létrejött megállapodást rúgták fel.

„Korábban volt már egy tervezet a nyilvánosságban, amely nagyjából reális képet mutatott arról, hogy hol tartanak a tárgyalások, ezek a Magyar Szocialista Párt küldöttsége számára elfogadott javaslatok voltak. Most ehhez képest egy teljesen másik javaslattal álltak elő” – közölte a DK-szóvivő.

Egy helyen már létrejött az ellenzéki összefogás. Solymáron a jövő hét vasárnapi időközi önkormányzati voksoláson Momentum is támogatja a MSZP–DK–Együtt–Párbeszéd-LMP jelöltjét, Kárpáti Zsuzsannát.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »