Az ősi egyiptomi csillagászok egy fogyatkozó kettős csillagot fedeztek fel több mint 3000 évvel ezelőtt

Valóban igaz, hogy a modern asztronómusokat 3000 évvel ezelőtt az ókori egyiptomi csillagászok a tekintetben is megelőzték, hogy felfedeztek egy halványodó kettős csillagot.

 

Sokan úgy vélik, hogy Geminiano Montanari csillagász 1667-ben fedezte fel az Algol nevű csillagot, majd később John Goodricke és Pickering írta le az elméletet, mely szerint egy fényesebb csillagot annak sötétebb kísérő csillaga takar el ciklikusan. Ámde mostanára kiderült, hogy ugyanezt az egyiptomiak már sokkal korábban megtették. Hogyan? Úgy, hogy az egyiptomiak rendelkeztek mindama tudással, képességgel és eszközökkel, amelyekkel a kozmoszt elképesztő pontossággal tudták megfigyelni.

 

Az Algol vagy a Béta Persei egy olyan fehér csillag, amely a Perseus (Perszeusz) csillagképben található, annak második legfényesebb csillaga. Ez volt az első felfedezett kettős csillag. Démoncsillagnak is hívják. Talán azért, mert az ókori csillagászok ismerték rejtett tulajdonságait.

 

Az Algol egy olyan csillagrendszer tagja, melyben a Béta Persei Aa1-et a halványuló Béta Persei Aa2 ciklikusan elhalványít.

 

 

Egy erősen megrongálódott papirusz tanúbizonysága szerint az ókori egyiptomi csillagászpapok nem csak felfedezték, hanem ismerték is az Algol bináris csillag fogyatkozási periódusát. Ezzel gyakorlatilag ők voltak a világtörténelemben az elsők, akik képesek voltak egy ilyen jelenséget felfedezni, nyomon követni, méghozzá a feltételezések szerint szabad szemmel.

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a „Kairó 86637”-es ókori egyiptomi papirusz egyelőre a legrégebbi fennmaradt történelmi emléke az Algol és társa mozgását megörökítő megfigyelésnek.

 

A Helsinki Egyetemnek a világ kultúráival foglalkozó tanszéke és a fizika tanszéke bizonyította, hogy a kairói naptárban található 2,85 napos periódus valóban megfelel a fogyatkozó kettős Algolnak, ami igazolja, hogy az ősi időkben az Algolt Hóruszként jelenítették meg az ókori Egyiptomban, továbbá a királyság, illetve az istenség égi reprezentánsa volt.

 

A tudósok azon az állásponton vannak, hogy, hogy az ókori szöveg Hórusz cselekedeteit írja le. Ha meggondoljuk, akkor egy változó csillag szabad szemmel tűnő megfigyelése és a Hóruszhoz kapcsolódó mitológiai események akár még párhuzamba is állíthatók egymással. Gondoljunk arra, hogy Hórusz egy időre elveszítette szeme világát.

 

Az ókori egyiptomi naptár megkülönböztet szerencsés és szerencsétlen napokat, továbbá naponként három egyenlő részre oszlik. Ez azért fontos, mert az egyiptomi csillagászok nagyon ügyeltek arra, hogy minden lehetséges módon előre jelezzék a várható napszak vagy nap emberekre gyakorolt hatását.

 

Sebastian Porceddu Master of Science diplomás kutató szerint „Az előrejelzésekre vonatkozó szövegek mitológiai és csillagászati eseményekkel állnak összefüggésben”.

Dr. Lauri Jetsu, a finnországi Helsinki Egyetem kutatója és a tanulmány vezetője szerint „Először is, ők a modern csillagászok előtt 3000 évvel korábban fedezték fel az Algot.”

„Másodszor ezt az információt prognózisok létrehozásához használták fel. A Hold és az Algol számukra vallási jelentőséggel bírt. Ezek közül az Algol szerepe valami teljesen új dolog.”

 

Szabad szemmel végzett megfigyeléseik a szabályosan ismétlődő fogyatkozási/elhalványulási minta beazonosítását is lehetővé tette a papok számára.

Hírdetés

 

A „Kairói 86637-es papirusz”

 

Jetsu szerint az ókori papok valószínűleg észrevették, hogy az Algolt magában foglaló konstelláció változni szokott. S valóban, ez volt az a csillag, amelynek a periodikus változásait a legkönnyebben lehetett megfigyelni szabad szemmel is. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki, hogy az egyiptomiaknak megvolt az a technikai és spirituális tudásuk is, amely ezt a felfedezést megkönnyítette.

 

Porceddu úgy gondolja, hogy ez a változékonyság az egyiptomiak szemében különös és fenyegető viselkedéssel párosult egy olyan csillag részéről, amelyet isteni lénynek tekintettek. Azért is számít meglepetésnek az Algol periodikusságának felfedezése a fent említett papiruszon, mert a kutatók előtt eddig nem volt ismeretes korábban, hogy ennek a csillagnak is mitológiai sajátosságokat tulajdonítottak az ókori egyiptomiak.

 

A cikk alapjául szolgáló forráshttps://www.ancient-code.com/ancient-egyptian-astronomers-discovered-an-eclipsing-binary-star-3000-years-before-modern-astronomers/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Az ősi egyiptomi csillagászok egy fogyatkozó kettős csillagot fedeztek fel több mint 3000 évvel ezelőtt appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »