Az ősbűn és az államraison

Az ősbűn és az államraison

Huszonöt éve jelent meg a Csurka-dolgozat. Horányi Özséb-interjú. Charlottesville után: Donald Trump és a fehér Amerika. Szombaton Magazin!

„Azon a gyászos szombati napon Charlottesville-ben a tömegben horogkeresztes zászlós és fegyveres férfiak is voltak. Richard Spencer és David Duke is megjelent; utóbbi arról beszélt, hogy azért voksoltak Trumpra, mert azt ígérte: visszaveszi az országot az amerikaiak számára. »Mi be fogjuk váltani Donald Trump ígéretét« – fűzte hozzá Duke. Tettek is egy első lépést: megvédték Robert E. Lee lovas szobrát.”

Ez csak néhány a sok erős mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

http://mno.hu/

Huszonöt éve, hogy Csurka István közzétette „a párizsi, a New York-i és a tel-avivi összekötőket” emlegető, a sorok között leg­inkább a kormányt támadó pamfletjét. Milyen hatást gyakorolt a közéletre a „tanulmány”, tekinthető-e „náci szövegnek”, voltak-e jogos kifogásai Csurkának? Erre kerestük a választ többek között.

Hogyan válik lózunggá a kereszténység a politika szóhasználatában? Mi a strukturális bűn? Miért elkerülhetetlen a változás a katolikus egyházon belül? Ezekre a kérdésekre kerestük többek között a választ Horányi Özséb kommunikációkutatóval, a katolikus Magyar Pax Romana egye­sület nyugalmazott elnökével.

Fényeket és alakokat sem lát. Alattomos betegségben szenved, amelyre még nincs ellenszer. Ha ez nem lenne elég, családját ezenkívül is megtépázta az élet. Niki mégis blogot vezet, cikkeket ír, biciklizik, és örök optimizmusával másokon is segít.

Törökországban akar maradni az a kurd származású focista, akit az év elején másfél év felfüggesztett börtönre ítéltek „terrorista propaganda” terjesztése miatt. Deniz Naki nem akar hallgatni a népét érő atrocitásokról, de azt nyilatkozta, hogy minden lépését meg kell fontolnia.

A választási stratégia bejött: a fehér munkásréteget kell megcélozni egy nacionalista, gazdasági populista kampánnyal, mert ha a vidéki Amerika mozgósítható, akkor megnyerhető az elnökválasztás. Donald Trump veszélytelennek érezhette az alternatív jobboldallal, az alt-righttal (és benne, mint trójai falóban, az amerikai szélsőjobbal) való összejátszást, a múlt heti charlottesville-i tragédia azonban számára is fontos tanulságokkal szolgálhat.

Témák a MagazinbólAz ősbűn és az államraison

Hírdetés

„…bármilyen erő igénybevétele meg van engedve…” – Negyedszázada látott napvilágot a Csurka-dolgozat (17., 20. oldal)Ima villanyoltás után
Horányi Özséb a következmények nélküli országról, a strukturális bűnről és a nem felnőttként kezelt katolikusokról (18–19. oldal)Niki, a „vak vagány”
Motivációs előadásain fényt mutat másoknak a látását elvesztő szombathelyi lány (21. oldal)Dalból erdőt
„Ne légy topló, bütürmec!” – Székely gyerekek énekeltek Kanada legnagyobb nemzeti ünnepén (22–23. oldal)Becsúszó szerelés
„Ha annyira tetszik nekik, ami Törökországban zajlik, miért vannak még itt?” (22–23. oldal)Fehér fiúk társasága
A szélsőjobb fordulata Amerikában – Trumpnak szembe kell néznie választóival (24–25. oldal)Ne viselkedjünk „hülye amerikaiként”!
A világ egyre több országában alakulnak turizmusellenes mozgalmak (24–25. oldal)Felolvadó ragály
A légkörből már eltűnt baktériumok fagyott állapotban évezredeket vészelnek át (26. oldal)Balassi a folyóban
Részben az elégtelen úszásoktatás miatt sok a vízbe fulladásos baleset (27. oldal)„Majd pihenek később”
Délelőtt az egyetemen, délután a sportpályán bizonyít, és a kudarcaiból tanul Baji Balázs, a kiváló sprinter (28. oldal)Fedősztorik hagymahéjai mögé rejtett, tátongó semmi
Fantasztikus, mégis dokumentarista hitelességű látlelet a bódult és szürreális budapesti hetvenes évekről (29. oldal)A szerzetesek csókja
Régi kéziratok DNS-elemzése (32. oldal)György Zsombor a cukisodás és a politikai korrektség veszélyeiről. Stier Gábor az ellenségkereső lengyel külpolitikáról. Plusz Hegyi Zoltán, Wekerle Szabolcs, Halász Margit és Weiner Sennyey Tibor tárcái. Részlet Térey János készülő regényéből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »