Az orvosok szakszervezete szerint évente 5 ezer ember halála elkerülhető lenne

Az orvosok szakszervezete szerint évente 5 ezer ember halála elkerülhető lenne

A fenti megdöbbentő kijelentést a csütörtökön rendezett, Mentsük meg az egészségügyet! elnevezésű tiltakozó akción az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) elnöke, Peter Visolajský tette.

Szerinte olyan emberekről van szó, akiknek nem kellett volna meghalniuk, ha az orvosoknak módjukban állt volna számukra biztosítani azt a kezelést, amire szükségük lett volna. „Két szlovákiai falura való ember hal meg feleslegesen évente“ – hangsúlyozta a szomorú tényt.

Ezért helyénvaló a kormánynak feltenni a kérdést, mit tesz ennek elkerülése érdekében. Visolajský szerint az orvosok ezeknek az embereknek a megmentéséért harcolnak, nem pedig a béremelésért.

Mint mondta, az orvosok azt várják a kormánytól, hogy teremtse meg számukra a feltételeket ahhoz, hogy megfelelő módon elláthassák a betegeiket. Szerinte az egészségügyi rendszer működése nem megfelelő sem a betegek, sem pedig az egészségügyi dolgozók számára, „remekül kedvez viszont a különböző nyereséges cégeknek“.

Állítása szerint a kórházi orvosok helyzete teljesen reménytelen, de mint hozzátette, látják az alagút végén a fényt, hogy ez a helyzet jobb is lehet. Felhívta a figyelmet, hogy a felmondott 2100 orvos többsége ma is dolgozik. „Az egészségügyet csak akkor tehetjük jobbá, ha mindannyian akarjuk“ – jelentette ki.

Hírdetés

A LOZ képviselői a kormánnyal szerdán folytatott hétórás tárgyalásuk során, melyen részt vett Eduard Heger kormányfő, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, valamint Igor Matovič pénzügyminiszter, nem sikerült megegyezésre jutni az orvosok nyolc követelésének tekintetében. „A tárgyalások folytatódnak, a tiltakozást megtartjuk“ – mondta a tárgyalást követően Peter Visolajský. (Erre tegnap délután sor is került – a szerk. megjegyzése.)

Mint kifejtette, értékeli, hogy a kormány végre konstruktívan viszonyul az orvosok tömeges felmondásának problémájához, s szerinte mindkét fél közeledik a megegyezéshez. „Ugyancsak értékeljük a parlament és a képviselők igyekezetét, akik segítenek a megegyezésben“ – tette hozzá.

Mint kifejtette, a LOZ megkapta a kormánytól az orvosok béremelésére vonatkozó javaslatot, mely nem reflektál teljes mértékben azon igyekezetükre, hogy biztosítsák a kórházakban a munkaerő-stabilitást. „Remélem, hogy ebben a tekintetben is megegyezésre jutunk a következő találkozó alkalmával, melyet hétfőre tervezünk, s hogy a kormány jobb javaslattal érkezik“ – folytatta.

Hangsúlyozta, hogy az orvosok fizetése a LOZ követeléseinek részét képezi. „A kormány javaslata egyszeri béremelés volt, a mi folyamatos emelésre vonatkozó igényünk nem talált megértésre“ – fejtette ki a LOZ elnöke.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »