Az orvosok előtt is szégyellik betegségüket a férfiak

Az orvosok előtt is szégyellik betegségüket a férfiak

Minden ötödik férfi az orvosok előtt is szégyenkezik, ha aranyérről vagy nemi szervet érintő bajokról kell beszélnie, a nők 12 százaléka pedig úgy gondolja: egy férfinak orvosi segítség nélkül is ki kell bírnia bizonyos betegségeket – derült ki az NRC piackutató 18–59 év közötti magyarok körében készült, 1200 fős felméréséből.

Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak többsége csak súlyos és látványos tünetek előfordulásakor fordul szakemberhez, a legtöbben akkor sem tudják, kit keressenek fel, ha ráveszik magukat, hogy orvoshoz menjenek. A Servier Hungária Kft. lapunkhoz eljuttatott közleményében az szerepel, hogy az érintettek jelentős része a szakorvosi kivizsgálásig sem jut el, és korszerű gyógymódok helyett legfeljebb otthoni praktikákat vet be. Pedig saját bevallása szerint tízből hat férfinak könnyebbséget jelentene, ha például egyszerűen, tablettával gyógyíthatná az aranyeres panaszait.

Kiderült az is: kevesen vannak tisztában azzal, kit kell felkeresni nemi jellegű tünetekkel vagy végbéltájéki problémákkal. Ha ilyen jellegű panasza fordul elő, akkor minden tizedik megkérdezett szerint a hematológus (vérképző szervek megbetegedéseit vizsgáló orvos) és az ortopédus is illetékes. A férfigyógyászként praktizáló andrológusokról a férfiak fele soha nem hallott, de alacsony a proktológusok (végbéltájéki panaszokkal foglalkozó szakember) ismertsége is: tízből négy férfi nem tudja, mivel foglalkozik a szakember.

Hírdetés

Bár a nőgyógyászati (ginekológiai) szűrések régóta nem számítanak tabunak, a „férfibajokról” még mindig csak szemérmesen beszélnek az érintettek. A here-, illetve a prosztatarákról tízből négy férfi szégyell beszélni, de ennél is kellemetlenebbnek érzik, hogy szakemberhez forduljanak nemi betegséggel, például a nemi szervi szemölccsel vagy gombás fertőzésekkel. A fitymaszűkületről minden második válaszadó hallgatott, és az is kiderült, hogy az ilyen panaszokat a fiatal korosztály tartja a legkínosabbnak: a 18–29 éves férfiak kétharmada titkolja, ha érintett. Pedig ezek a betegségek a fizikai tünetek mellett igen nagy lelki megterheléssel is járnak: hátrányt jelenthetnek akár a munkavégzésben is.

A népbetegségnek számító aranyér szintén tabutéma a férfiaknál: bár a válaszadók felének volt már ilyen panasza, csak tizedük ment el proktoló­giai vizsgálatra, 12 százalékuk pedig más szakorvost keresett fel a tünetei miatt. Sokan csak 2-3 hét után keresik fel a rendelőt, kétharmaduk ugyanis abban bízik, hogy magától elmúlik a betegség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »