Az orvos megmutatta a covidos beteg tüdejét. Rosszabbul néz ki, mint a láncdohányosé

Az orvos megmutatta a covidos beteg tüdejét. Rosszabbul néz ki, mint a láncdohányosé

A Covid-19 leggyakrabban a tüdőt támadja meg, és az elhalálozások egyik fő oka is ezzel kapcsolatos. Sokan a kórházban végzik, mi több, lélegeztetőgépre is kerülne.

Texasban végzett kutatások szerint a koronavírus által megtámadott tüdő gyakran rosszabb képet mutat, mint a láncdohányosok tüdeje. És ez még nem minden.

Hosszútávú következmények

A texasi Tech University Health Sciences Centerben dolgozó Brittany Bankhead-Kendali március óta több ezer koronavírusos beteget ápolt.

„Nem tudom, kinek jó ezt hallani, de a koronavírust legyőző tüdő gyakran rosszabbul néz ki, mint a kemény dohányosé. A nehéz légzés sokáig fennmarad, és később is problémákat okozhat,“

– jelentette ki.

A doktornő arra is figyelmeztetett, hogy a szakemberek többsége csak a halálesetekre koncentrál, de elfeledkeznek arról, hogy akik túlélik, azoknál is sokszor hosszútávú következmények marad

Hírdetés

Röntgenképen a probléma

Tüdőgyulladás akkor alakul ki, ha ez a szerv megtelik folyadékkal, és begyullad. Emiatt nem tud annyi oxigént befogadni, és ez okozza a fulladásos tüneteket.

Bankhead-Kendall betegeit meg is röntgenezte. A tünetmentes emberek 70-80 százaléka is rossz eredményeket mutat. „Az emberek azt mondj§k, hogy nincs semmi bajuk és jól vannak, de a mellkasröntgen kimutatja a valóságot,“ magyarázta.

Ennek illusztrálására három röntgenképet is bemutatott.

Az elsőn egy egészséges ember tüdeje látható. A sok Fekete terület azt jelenti, hogy képes elégséges levegőt belélegezni.

A dohányos személy röntgenképén sok a fehér és a ködös terület, mely gyulladást és a tüdőfalak, illetve tüdőhólyagocskák gyulladásához vezethet.

A Covid-19 beteg tüdeje szinte teljesen fehér.

Szakértők azt javasolják, hogy aki átvészelte a koronavírust. De továbbra is nehezen lélegzik és fulladásos érzést tapasztal magát, azonnal keresse fel orvosát.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »