Az orvos igazol, a szülő falaz, a diák csal, és közben butul

Az orvos igazol, a szülő falaz, a diák csal, és közben butul

Évekkel ezelőtt orvosi pecsétekkel trükköző középiskolásokat kaptak el Szigetváron. Bár a hamisítók akár három év szabadságvesztésre is büntethetők, valószínűleg senki nem fog börtönbe menni egy ilyen eset miatt. Nagyjából kétperces keresgélés után mi is találtunk orvosi igazolásokat a neten – úgy tűnik, hogy a lógás legálissá tétele és a testnevelésóra elbliccelése tömegsporttá vált az iskolákban.

„Kellene nekem egy orvosi igazolás, nagyon sürgős lenne és bármit megér, nagyon fontos”; „Sziasztok! Légyszi, küldjetek nekem orvosi igazolást! Nagyon-nagyon gyorsan kellene, mert legkésőbb keddre vinnem kell…” – ilyen és ehhez hasonló kérésekkel vannak tele a diákok által látogatott internetes fórumok. A legtöbben a „megoldást” is a neten találják meg – az „orvosi igazolás letöltés” vagy az „orvosi igazolás pecséttel” keresőszavakat beírva rengeteg fotót találunk, az egyes fájlcserélő oldalakról pedig akár az orvosi igazolásokat, a pecsétmintákat és iskolalátogatási igazolásokat is be lehet szerezni. 

A szigetvári diákok lopott orvosi bélyegzővel gyártottak hamis igazolásokat, ami kifejezetten „amatőr” megoldásnak tűnik, nyilatkozta a közelmúltban Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke- szerint az ilyen visszaélésekre hivatalos úton viszonylag egyszerűen tudnak reagálni az orvosok: az ellopott bélyegzőt letiltatják, így az a továbbiakban már nem használható.

“Valójában az orvostársadalom nem igazán tud védekezni a hamisítások ellen, hiszen a pecsétek már egyetlen megszerzett lenyomat (pl. recept, beutaló, lelet, stb.) alapján, egy számítógépes módszer segítségével reprodukálhatók” – mondta Éger István.

Orvosi vizsgálat. Megúsznák a tesit

Nem csak a háziorvosok igazolásait hamisítják

Az orvosi szignókkal, bélyegzőkkel való visszaélés közokirat-hamisításnak számít. A más nevében kiállított, hamis papírok felhasználása éppen úgy három év szabadságvesztéssel büntetendő, mint a hamisítványok elkészítése. Nem lehet büntetni azonban a tizennégy éven aluli gyerekeket, a tizennegyedik életévét betöltött tanulók esetében pedig a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályok betartását írja elő a törvény.

A kamara elnöke szerint arra elméletileg nem lenne lehetőség, hogy a diákok a lepecsételt igazolásokat megszerezzék – ezeket ugyanis az adatkezelés általános szabályai szerint nem „gyárthatják le” előre az orvosok. Az igazolások kiadására vonatkozóan azonban már nincs egységes szabályozás – bár a legtöbb esetben a hiányzást a felépülést követően igazolják az orvosok, egy kisebb megfázás esetén megesik, hogy a páciens már előre megkapja a szükséges iratot. Éger István egyébként azt mondja, az igazolások hamisítása nem csupán a háziorvosokat érintő ügy – a szakrendeléseken kapott papírokon és a kórházi zárójelentéseken található pecséteket éppúgy másolják, mint a gyermek- és családorvosok bélyegzőit és szignóit.

A diákok körében egyébként nem csak az egész napos lógásra lehetőséget adó orvosi igazolások a népszerűek. A már említett internetes fórumokon a testnevelésóra teljesítése alól felmentést adó papírokat is legalább ilyen sokan keresik – ezek beszerzésére azonban az interneten keresztül jóval kevesebb lehetőség van.

Hírdetés

Mi (nem) jár az igazolatlan hiányzásokért?A diákoknak és családjuknak is elemi érdekük, hogy a hiányzások minden esetben igazoltak legyenek – az igazolatlan mulasztások következményei ugyanis a családi büdzsére is hatással lehetnek. A tavaly szeptember óta érvényben lévő jogszabály szerint a tizennyolc év alatti, tanköteles diákok esetében az iskola tíz igazolatlan mulasztás után értesíti a jegyzőt, aki figyelmezteti a szülőket a jogkövetkezményekre – többek között arra, hogy ötven igazolatlanul mulasztott óra után a gyermek jegyzői védelembe kerül, és felfüggesztik az iskoláztatási támogatás (korábban családi pótlék) kifizetését is.

Olcsón adják?

Az iskolák többségében egyébként – éppen azért, hogy a visszaélések lehetőségét csökkentsék – csak az ellenőrzőkbe írt igazolásokat fogadják el. Egy Baranya megyei szakközépiskola tanára azt mondja, sokszor ez a módszer sem nyújt megfelelő védelmet. Tapasztalatai szerint előfordul, hogy az orvosok „bianco” igazolásokat adnak ki, vagyis az ellenőrző könyvben vagy az igazoláson is csak a pecsétjük és a szignójuk szerepel, a szabadon maradt helyeket pedig a diákok maguk töltik ki.

“A legegyszerűbb elkövetési forma az, amikor a diák az ellenőrzőfüzet megfelelő rubrikájába orvosi pecsétet felhasználva igazolást hamisít magának, ahogyan az a közelmúltban Baranya megyei tanulókkal is előfordult. Ebben az esetben – mivel az ellenőrzőfüzet és az abban foglaltak nem tekinthetők közokiratnak – magánokirat-hamisítás ügyében indul eljárás” – mondja Bényi Mónika rendőrőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

“Magyarország korrupciós szintjét ismerve nyilván az sem zárható ki, hogy az orvosi igazolások akár pénzért is megszerezhetőek lennének – amint azt néhány napjainkban elhíresült bírósági ügy is mutatja. Bár előbbiek alapján mindez „felesleges kiadás” lenne, hiszen az internet sajnos tele van használható hamisítványokkal”  – mondta Éger István.

Azok a diákok, akiknek családjában vagy baráti körében van orvos, szívesen kovácsolnak hasznot az ismeretségből. Az egyik internetes fórum „kommentelője” például azt állítja, orvos „haverja” egy adott időintervallumra kétszáz forintért bárkinek szívesen ad igazolást – bár az nem derül ki, hogy a tarifa hetekben, napokban, vagy esetleg órákban értendő-e.

Igazolás a nyári táborozáshoz – kétezerért Néhány héttel ezelőtt pár miskolci orvos került a figyelem középpontjába – ők ugyanis kétezer forintot kértek el a gyermekek táborozásához szükséges igazolás kiállításáért. A borsodi háziorvosok azt állítják, ezzel a lépésükkel a hibás jogszabályra szeretnék felhívni a figyelmet – a táborozáshoz szükséges igazolás kiadása ugyanis nem szerepel az OEP által finanszírozott tevékenységek listáján. Az egészségbiztosító szerint azonban az orvosok jogszerűtlenül szedtek pénzt, a kormányrendelet alapján ugyanis az üdüléssel, táborozással kapcsolatos szolgáltatásokra nem kérhetnének pénzt a biztosítottaktól, írta Horváth Dóra.

Fotó: Havran Zoltán

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Az orvos igazol, a szülő falaz, a diák csal, és közben butul appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »