Az ország, ahol plusz 12% = 0 forint

Az ország, ahol plusz 12% = 0 forint

„Világszínvonalú” egészségügyünk megérdemli a fideszes törődést, aminek meg is van az eredménye. Hónapok óta halljuk Balog Zoltán emberminiszter ódáit az egészségügyben dolgozók tizenkét százalékos béremeléséről is. Eközben a sorossimicskalibsibaloldaliantiszemitamigránssimogatónáci sajtó álhírekkel próbálja kisebbíteni pártunk és kormányunk virágzó szocialista jövőbe fektetett erőfeszítéseit.

Mint például olyan „álhírrel”, mely szerint ehetetlen a kórházi étel. Természetesen kizárólag kitűnő Photoshop-tehetségünknek köszönhető az alábbi kép:

Egy másik „álhírt” is nyilván a sajtó gyártott, mégpedig olyan technológiával, hogy a Hírcsárda értesülései szerint annak készítőjét George Lucas leigazolta a Csillagok háborúja következő része látványelemeinek elkészítéséhez. A szerződtetés megcáfolhatatlan tényére Jurák Kata még nem reagált.

Most újabb „álhír” kapott szárnyra, ugyanis egyes sajtótermékek azt terjesztik, hogy a tizenkét százalékos béremelés nyomán egy fillérrel sem emelkedik a bérük. Ezen „álhír” igazolására pedig nem átallottak a 444-nek bérfizetési papírokat mutogatni.

Az első esetben egy műtőssegéd álhíreszteli el, hogy garantált illetménye 131 309 forintról 147 066 forintra, azaz 12 százalékkal nőtt. Eddig rendben is volna, csakhogy a garantált bérminimum összege kereken 161 ezer forint, így a garantált illetmény és a bérminimum közötti összeget különbözetként meg kell kapnia. Amely 29 691 forintról 13 934 forintra csökken.

Hírdetés

Sosem látott mértékű egészségügyi béremelésünk másik alanya hasonlóképp járt: garantált illetménye 137 662 forintról 154 182 forintra emelkedett (ez is 12 százalék), ugyanakkor a különbözet 23 338 forintról 6818 forintra csökkent.

Balog Zoltán miniszter tehát büszkén kijelentheti: a garantált illetmény valóban megkapta a 12 százalékos emelést. Hogy a különbözet csökkent, így a fennen hangoztatott 12 százalékos béremelés miatt fenti két egészségügyi dolgozó egy huncut fillérrel sem vihet haza többet, az csak „álhír”.

George Orwell: 1984 (részlet) – A csokoládéadag

Pillanatnyilag elzárta fülét a távolabbi zajok elől, és a teleképből áradó zagyvaságra figyelt. Kiderült, hogy hálatüntetéseket rendeztek Nagy Testvérnek a csokoládé-fejadag heti húsz grammra való emeléséért is. Pedig csak tegnap jelentették be, gondolta, hogy az adagot heti húsz grammra csökkentették. Lehetséges volna, hogy ezt is beveszik az emberek, alig huszonnégy óra múlva? Igen, bevették. Parsons könnyen bevette, egy állat ostobaságával. A másik asztalnál ülő szem nélküli teremtmény fanatikusan és szenvedélyesen vette be, égve a dühös vágytól, hogy kinyomozzon, feljelentsen és elgőzösíttessen mindenkit, aki meg merné említeni, hogy a múlt héten harminc gramm volt a fejadag. Syme – valamivel bonyolultabb módon, amelyben a duplagondol is benne foglaltatott – szintén bevette. Ő, Winston lenne hát az egyetlen, akinek még van emlékezőtehetsége?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »