Az ország, ahol csak a koporsóbiznisz virágzik

Az ország, ahol csak a koporsóbiznisz virágzik

Van a világnak egy olyan szeglete, amely annyira veszélyes, hogy már csak a „halál háromszögeként” emlegetik a hírek. De még itt is meg lehet valamiből élni: ez pedig a temetkezési ipar, ami valósággal szárnyal abban a térségben, ahol a legmagasabb a gyilkosságok aránya.

Három koporsó rendel! – így indul párbajozni Clint Eastwood az Egy marék dollárért című filmben abban a képzeletbeli városban, ahol két rivális banda csatározása miatt már csak egy kocsma és a koporsós boltja működik. Ha Sergio Leonénak valaha színes képzelőerő kellett is a filmjéhez, ma bizonyosan könnyebb dolga lenne: elég volna ellátogatnia Salvadorba, ahol napjainkban olyan magas a gyilkosságok száma, hogy virágzik a temetkezési ipar.

A Csendes-óceán partján fekvő közép-amerikai ország azonban nincs egyedül. Ez csak az egyik sarka annak a háromszögnek, melyet Guatemalával és Hondurasszal alkot ez a 6,4 milliós, egynegyed magyarországnyi területű ország. A halál háromszögének is hívják ezt a térséget, amire rá is szolgált ez a sokat szenvedett terület.

Ezer lakosra egy temetkezési cég

A 18 ezer lelket számláló Jucuapa városa 116 kilométerre fekszik San Salvadortól, Salvador fővárosától. Valaha mezőgazdasággal és kávétermesztéssel foglalkoztak itt az emberek, azonban újabban rögtönzött műhelyeket építenek a telkeken – írja a Reuters, melynek riporterei ellátogattak a kisvárosba.

Cesar Cruz családjának cége csak egy abból a 18 vállalatból, amely a temetkezési iparban tevékenykedik a városban. Cruz szerint ma már ez a szektor teremti a legtöbb munkahelyet, ők maguk most 16 dolgozót foglalkoztatnak. De a temetkezés sosem szorítkozik a műhelymunkára: Jucuapában magába foglalja a fűrésztelepeket, a kárpitosokat, a sofőröket és az értékesítőket is, akik végül 100 és 1200 dollár – vagyis 27 és 330 ezer forint – közti összegért adnak túl a koporsókon.

José Flores, aki már öt éve dolgozik temetkezési vállalkozóként, elárulta: nemcsak a hazai piacra dolgoznak, hanem Hondurasba és Guatemalába is szállítanak koporsókat. Ő 15 eurót – négyezer forintot – kap minden darab összeszereléséért, ami már elég jó pénznek számít abban az országban, amely gyakorlatilag teljesen ki van szolgáltatva a becslések szerint 2,5 millió USA-ban élő emigráns salvadorinak.

Még a polgárháború is biztonságosabb

Hírdetés

A szárnyaló temetkezési iparnak azonban korántsem örülhet minden lakó. A Telegraph cikke szerint 2015-ben rekordszintet ért el a gyilkosságok száma a halál háromszögében, összesen 17 422 embert öltek meg, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Ami Salvadort illeti, tavaly decemberben az Instituto de Medicina Legal (IML) nevű jogi intézet arról számolt be, hogy az országban 2015-ben nagyjából 6600-an haltak meg erőszakos cselekményekben, ami 18 gyilkosságot jelentett napi átlagban. Salvador ezzel a bűnözési statisztikával – ami 100 ezer lakosonként 110 gyilkosságot jelent – a háborús övezeteket nem számítva a világ legveszélyesebb országa lett 2015-ben. Ezzel szemben az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a fegyveres ámokfutások számának növekedése, nagyjából évente négy gyilkosság jut 100 ezer lakosra.

Érdekes tény, hogy Salvadorban még az 1980 és 1992 között tartó polgárháború idején is alacsonyabb volt az emberölések száma: akkor napi szinten 17-en vesztették életüket, szemben a tavalyi átlagos 18-cal.

Főszerepben a marák

A szomorú statisztikákon nem segít az sem, hogy az idei év első napján legalább harmincöt emberölés történt az országban, miután összecsaptak a fegyveres bandák és a biztonsági erők. A gyilkosságok nagy részét általában az előbbiek, a fiatalokból verbuválódott bandák – úgynevezett marák – követték el.

Idén a legsúlyosabb incidens során katonai egyenruhába öltözött fegyveresek egy bűnszervezet feltételezett tagjainak szilveszteri bulijára csaptak le. Az El Zapote településen, a fővárostól 130 kilométerre délkeletre történt rajtaütésben hatan haltak meg. Ugyanennyi áldozatot követelt egy összecsapás a rendőrség és a Mara Salvaturcha nevű banda között Valle Nuevo körzetében is. Szintén január elsejére virradó éjjel öltek meg fegyveresek öt embert Los Cerritósban, San Salvadortól 160 kilométerre keletre. Egy további összecsapásban a rendőrség öt feltételezett bandataggal végzett.

Nem kell félni attól, hogy nem lesz munka

A salvadori kormány már régóta próbál úrrá lenni az országban uralkodó katasztrofális közbiztonsági helyzeten, így többször kísérletet tett arra, hogy felszámolja a bűnbandákat – nem sok sikerrel. Újabban azonban taktikát váltottak: a bűnbandák áprilistól terrorszervezeteknek fognak számítani, így akár nyolcéves börtönbüntetéssel is sújthatják ezek tagjait.

Emellett a bűnbandákkal való kapcsolatot is bevonták a büntetendő cselekmények körébe, amitől most azt remélik, hogy ezekkel a rendkívüli intézkedésekkel le tudják küzdeni a bandákat. Az eddigi lépések hatékonyságának ismeretében azonban még hosszú a végső győzelemig vezető út: a koporsóbiznisz még sokáig biztos megélhetést jelent a salvadoriaknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »