Az ország, ahol a lakosok 88 százaléka migráns

Az ország, ahol a lakosok 88 százaléka migráns

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elkészítette a 2015-ös migránstérképet, melyből kiderül, hogy messze nem Európa fogadja be a legnagyobb számban a bevándorlókat. Ki nem találná, mely régió vezet!

A globális migráció sokkal komolyabb gondot jelent, mint korábban. 2005-ben a Föld lakosságának 12,1 százaléka hagyta el hazáját, 2015-ben ez az arány már 13,2 százalék volt. Az Európába vég nélkül áramló migránsok száma csak 2015-ben meghaladta az 1 millió főt. Mi, európaiak érthetően a saját kontinensünket érintő problémákkal törődünk, a lapok, hírszájtok is elsősorban azzal foglalkoznak, mely ország épít kerítést, zárja le határát, vagy hogy mit lép Angela Merkel a kialakult, tarthatatlan helyzetben.

Az ENSZ viszont globális kitekintést ad legfrissebb adatai közlésekor, a gyűjtés pedig – kommentár nélkül – sokak számára meglepő képet mutat: a szervezet kutatása szerint népességarányosan a közel-keleti országok fogadják be a legtöbb migránst – írja a világszervezet migránstérképéről a Telegraph online kiadása.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének számításai szerint az Egyesült Arab Emirátusokban hihetetlenül nagy tömegben vannak jelen a bevándorlók: a lakosság 88 százalékának megfelelő számú migráns él itt. Ugyanez a szám Katarban 77, Kuvaitban pedig 74 százalék. Természetesen a Perzsa-öböl országaiban sem feltétel nélkül várják a külföldről érkezőket: a magánszektor szívja komoly ütemben a valamilyen képzettséggel, szakmával rendelkező munkavállalókat. Itt tehát nem arról van szó, mint Európa esetében, ahová részben háborús övezetből vagy válságövezetekből menekülnek az emberek: a fenti országokba tudatosan munkát vállalni indulnak a migránsok.

Hírdetés

A sort a jóléti miniállamok folytatják: Kuvaitot Liechtenstein és Andorra követi, de ott van a top tízben Monaco, Bahrein, Szingapúr és Luxembourg is. Utóbbi kettőben már nem éri el a népesség felét a migránsok száma, de még jóval 40 százalék felett van.

Amerikában él a Föld migránsainak közel negyede

A legerősebb gazdaságokat tömörítő G-8-ak átlaga nagyjából a globális átlag körül mozog (13,2 százalék). A tagok közül lakosságarányosan Kanada és Németország fogadja be a legtöbb bevándorlót, Japán és Oroszország pedig a legkevesebbet.

Szám szerint a legtöbb bevándorló az Egyesült Államokban él, mintegy 45-47 millió. Ez a Föld migránsainak 19 százaléka. A dobogón találjuk Németországot (12-13 millió) és Oroszországot (közel 12 millió), de Szaúd-Arábia sem marad el sokkal a maga több mint 10 milliójával.

A Föld régiói szerint a lakosság számához mérten Óceánia vezet Észak-Amerika és Európa előtt, a sor végén Ázsiát, Dél-Amerikát és Közép-Amerikát találjuk. Itt lakosságarányosan 3 százalék alatt van a migránsok száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »