Az oroszokra vár a Csepel

Az oroszokra vár a Csepel

A korrekciós lejtő alján újra megtalálták a Csepelt a vásárlók, s elképesztő forgalommal felfelé indult a kurzus, bár friss sztori nincs a láthatáron.

Tegnap nem csupán a BÉT-nyertesek listáját vezette a Csepel – csaknem 7 százalékos emelkedéssel –, hanem már délelőtt 80 milliós forgalmat produkált, beékelődve a blue chipek közé. Nagyot menetelt, majd közel ugyanakkorát korrigált február első felében az árfolyam (különösebb fundamentális hír nélkül, ám többször is százmilliós napi forgalommal).

A hónap első hetében 1000 forint környékéről 1600 közelébe szárnyalt a kurzus, hogy azután 1140 forintig zuhanjon. Itt azonban már nagy erők mozdultak rá a papírra a vásárlói oldalon, s 80 forinttal lódították feljebb az árfolyamot.

– mondta a Világgazdaságnak Sándor Dávid, a KBC vezető elemzője.

Hírdetés

Hozzátette: a Csepelt nem követik, de a kispapírokról általánosságban el lehet mondani, hogy az alacsony likviditás miatt, ami most főleg az eladói oldalon mutatkozik, már kisebb vételi pozíciókkal is nagy árfolyamkilengések idézhetők elő. Érdekes azonban, hogy amíg a korábbi években a kispapírralik jellemzően csak egy-egy részvényre vagy papírok szűkebb körére korlátozódtak, addig most szinte mindent megtalálnak a befektetők. Következésképp széles palettán színezik a BÉT forgalmi statisztikáit a kispapírok.

A Csepelről negatív hírek is napvilágot láttak. Az elmúlt három hónapban összesen 350 ezer forint felügyeleti bírságot kapott, részint a késedelmes közzétételek, részint a régóta fennálló, határidőre nem teljesített, de nem is vitatott 2 657 464 forint díjtartozás miatt. Az sem kedvező hír, hogy a vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 2017. június 30-án, az előző év június 30-i állapotához képest, 373,80 százalékkal csökkent. Bár ezt érdekes módon a jelenlegi egyetlen sztorival magyarázzák. A csoportban meghatározó szerepet játszó gépgyártó leányvállalat, az Excel Csepel a költségeit az előző féléves szinten tartotta, miközben visszaesett az árbevétele. Mindennek hátterében az áll, hogy a közeljövőben nagyobb volumenű munkákra számítanak, és ehhez igazítják a létszámot, nem pedig a valós árbevételhez.

A felfokozott várakozás indoka a még 2016 februárjában három és fél éves szállítási határidővel megkötött orosz turbinaüzlet. Az Excel Csepel és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 362 millió dollár értékű, hőtermelő gázturbinákat szállítanának Oroszországba. Ám hiába hagyta jóvá a projekt finanszírozását az Eximbank 269 millió dollár hitelértékben, az Orosz Államvasutak hosszú hónapok óta késlekedik a nyilatkozattal a projekt továbbhaladásáról és a hitelfeltételek elfogadásáról.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »