Az oroszok visszakövetelik a SzputnyikV vakcinákat

Az oroszok visszakövetelik a SzputnyikV vakcinákat

A Közvetlen Állami Orosz Befektetési Alap (RDIF) megítélése szerint, amely a Szputnyik V vakcina külföldön történő forgalmazásáért felelős, Szlovákia megsértette az oltóanyag szállítására vonatkozó szerződést. Az alap ezért arra kérte a szlovák kormányt, hogy adja vissza a Szputnyik V oltóanyag szállítmányát – jelentette a Reuters.

A TASS hírügynökség szerint az orosz alap közölte, hogy

a Szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) megsértette a szerződést azzal, hogy elrendelte egy Szlovákiába szállított Sputnik V oltóanyag szállítmányának tesztelését egy olyan laboratóriumba, amely nem része az Európai Unió hivatalos laboratóriumi hálózatának, annak ellenére, hogy ez a hálózat elérhető.

Az alap a Twitteren közölte azt is:

kérte, hogy a tételt továbbítsák egy speciálisan tanúsított laboratóriumba további vizsgálatok céljából.

Hírdetés

A ŠÚKL korábban kijelentette, hogy a kapott oltások eltérnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a The Lancet orvosi folyóirat által vizsgált tételektől.

A kormány eddig még nem döntötte el, hogy elkezdi az oltásokat a Szputnyikkal. Információhiányra hivatkozva a ŠÚKL nem adta ki az orosz oltás előnyeinek és kockázatainak értékelését. A szállítmány miatt látogatott el ma Igor Matovič pénzügyminiszter Moszkvába, aki még a miniszterelnöki posztról szorgalmazta annak megvásárlását,  a koalíció egy részének ellenkezése ellenére.

Közzétett jelentések szerint a Szputnyik V-t a világ mintegy 40 országában használják, de ezek az oltások csak a névben kapcsolódnak. A különböző helyeken előállított különböző tételek összehasonlíthatóságát és konzisztenciáját nem bizonyították. Több esetben úgy tűnik, hogy különböző tulajdonságú oltásokról van szó

– áll a ŠÚKL közleményében.

A ŠÚKL szerint a Szputnyik V egyes dózisainak említett különféle tulajdonságai például a vakcinák összetételéhez és előállítási módszeréhez kapcsolódnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »