Az oroszok szerint megsértettük a szerződést, visszakérik Szlovákiától a Szputnyik V oltóanyagot

Az oroszok szerint megsértettük a szerződést, visszakérik Szlovákiától a Szputnyik V oltóanyagot

Egyre bonyolódik az orosz Szputnyik V vakcina körüli szlovákiai helyzet. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szlovák Gyógyszerfelügyelet szerint az orosz fél nem adott meg minden információt Szlovákiának, ráadásul szerintük más gyártási számú oltóanyagot kaptunk, mint amelyet az EMA vizsgál és melyről a Lancet szaklap írt kedvező kritikát.

Igor Matovič korábbi kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter csütörtökön (április 8-án) Moszkvába utazott a Szputnyik V körüli technikai kérdések rendezése miatt. Bár nem ment bele részletekbe, utazását azzal indokolta közösségi oldalán, hogy megakadályozza, hogy Szlovákia végérvényesen elveszítse a Szputnyikot.

Nagyon szeretném nyíltan, kendőzetlenül megírni önöknek, hogy milyen mocsokságokat, milyen disznóságokat képes valaki művelni csak azért, hogy piszkos céljait elérje. Most viszont nincs erre idő – egyelőre csenden maradok, mint az elmúlt hetekben is tettem, és a lényegre összpontosítok – megakadályozni, hogy végérvényesen elveszítsük a Szputnyikot. Ami jelen pillanatban, sajnos, a legvalószínűbb forgatókönyv. Szorítsanak.

fogalmazott a miniszter, aki napközben azt ígérte, hogy mai tárgyalásának eredményeiről pénteken délelőtt számol be a nyilvánosságnak.

Matovič ma Moszkvába utazott – menti a menthetőt a Szputnyik V körül

Az oroszok visszakérik a vakcinát

Hírdetés

Közben az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) Twitter-oldalán bejelentette, hogy arra kérte a szlovák kormányt, küldjék az oltóanyagokat az EU által certifikált laboratóriumba (az OMCL hálózathoz tartozóhoz). Ezen felül közölték, hogy április 6-án levélben kérték a már leszállított vakcinák visszaszállítását Oroszországba, hogy más országokban felhasználhassák. Mint írják Szlovákia többször is megsértette a vakcinák megvásárlásáról szóló szerződést.

Ezt követően arról is beszámoltak, hogy Kirill Dmitriev, az RDIF igazgatója produktív tárgyalást folytatott Igor Matovičcsal. Mint fogalmaztak, az RDIF továbbra is hajlandó segíteni Szlovákia lakosságának a Szputnyik V-vel való oltásban.

Németország kész az Európai Gyógyszerügynökség nélkül is beszerezni az orosz vakcinát

Szputnyik V-vakcina engedélyezése – A szlovák hatóság álláspontja az, hogy nincs álláspontja

Cikkünk frissül!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »