Az oroszok reagáltak a finnek NATO-csatlakozására: felfüggesztik az áramszolgáltatást Finnországban

Az oroszok reagáltak a finnek NATO-csatlakozására: felfüggesztik az áramszolgáltatást Finnországban

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországban – közölte a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

  „A RAO Nordic tájékoztatása szerint a villamosenergia-kereskedelem átmenetileg felfüggesztésre kerül a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségei miatt”

– áll a Fingrid közleményében. A jelentés hangsúlyozza, hogy a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni.

Hírdetés

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben. Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »